Насловна ВЕСТИ Pšenice zasejano mnogo više nego prethodnih godina

Pšenice zasejano mnogo više nego prethodnih godina

248

Jesenas je rekordno posejano pšenice. Razlog je izbegavanje suše i visokih temperatura u drugom delu godine. Zato se sada sve više govori o tome kakvi su tržišni aspekti te strateške žitarice.

O stanju useva, ali i o problemima ratara koji su rezultirali velikom upotrebom nedeklarisanog semena u jesenjoj setvi, govorio je profesor Miroslav Malešević:

– Pšenica ove godine nalazi se u posebnom statusu, zato što je zasejano mnogo više nego prethodnih godina, i postavlja se pitanje šta će biti sa rodom pšenice 2023.godine s obzirom na to da je prošle godine ostalo preko milion tona na zalihama. Na berzama opada interesovanje za uvoz i cenu pšenice. Trebati imati u vidu i različite pristupe kalkulaciji pšenice  odnosno proizvodnoj ceni pšenice pošto znamo da su inputi značajno povećani prošle i pretprošle godine jer su ostali na visokim cenama koji opterećuju ppoizvodnju. Ne treba zanemariti i klimatski faktor. Za sada možemo da budemo mirni po pitanju vlage u zemljištu, pa je pšenica na njivama u dobrom stanju – objašnjava Malešević.

Profesor Malešević dodaje da je pitanje upotrebe nedeklarisanog semena tj. semena “s tavana” vrlo “bolno” pitanje, zato što smo upotrebu nedeklarisanog semena prevazišli pre 50 godina. Razlog upotrebe sopstvenog semena u zadnje 3-4 godine je ekonomske prirode, nedostatak novca kod poljoprivrednika koji sami finansiraju proizvodnju pšenice, jer država ne daje nikakve subvencije.

Izvor: RTV