Pšenici neophodna prihrana

Kikindski poljoprivrednici potrošiće 20 odsto manje veštačkog đubriva prilikom prihrane ozime pšenice, s obzirom na veoma skup repromaterijal. Pšenica je u fazi bokorenja i nalazi se u veoma dobrom stanju nakon hladnih i snežnih dana tokom zimskog perioda.

Prihrana pešnice u Kikindi je u toku, paori su poslušali stručnjake koji su im savetovali da đubrivo bace u drugoj polovini februara, kada dani postanu topliji. Međutim, ono što je evidentno, jeste da će kikindski poljoprivrednici oko 20 odsto umanjiti upotrebu veštačkog đubriva prilikom prihrane pšenice s obzirom na skup repromaterijal.

“Sada je najveći problem visoka cena nafte i mineralnog đubriva. Neko rešenje mora da se pronađe, jer je to toliko poskupelo proizvodnju da ponuda i potražnja niko neće znati koliko će iznositi na jesen“ – kaže Zoltan Ekreš, poljoprivrednik iz Ruskog Sela.

Ratari još uvek ne znaju cenu ovogodišnjeg roda pšenice, đubrivo je znatno skuplje, ali je prihrana obavezna, pa sebe vide, kako kažu, u mat poziciji, nadajući se boljoj situaciji.

“Mi smo sačekali sa prihranom kako su nam stručnjaci i predložili, nije trebalo žuriti. Ide za sada sve kako treba. Mi smo u pat poziciji, jer ako ne bacimo đubrivo neće biti roda, ali ako ga bacimo po ovoj ceni, proizvodnja će biti preskupa i ne znamo šta da radimo“ – smatra Milorad Šibul, poljoprivrednik iz Kikinde.

Pšenica je tokom zimskih dana dobila dovoljno vlage koja je trenutno na oko 25 odsto, nije bilo izmrzavanja, jer je u određenom periodu bio formiran snežni pokrivač, koji je žito zaštitio. Savet stručnjaka bio je da se sa prihranom započne u drugoj polovini februara.

“Sa prihranom kao i svake godine ne treba žuriti i mi preporučujemo da se prihrana radi sa ureom u drugoj polovini februara kada se steknu uslovi da budu više temperature i duži dan, a urea je đubrivo koje deluje tek onda kada se steknu uslovi u zemljištu u vidu optimalne vlage i temperature“ – podseća Aleksandar Pap, iz Poljoprivredne stručne službe “Kikinda“.

Prihrana pšenice u Kikindi umanjena je oko 20 odsto, dok će paori prihranu redukovati i na kukuruzu, dok na sunokretu, kako kažu, đubrivo neće ni koristiti. Na području Kikinde pod pšenicom je jesenas zasejano oko 15.000 hektara.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18