Насловна РАЗНО Пси луталице код Прибоја заклали 20 сјагњених оваца

Пси луталице код Прибоја заклали 20 сјагњених оваца

86

У Грабовици код Прибоја не памте ништа слично. Браћи Милутину и Миодрагу Вељовићу  пси луталице су пре две вечери упали у стадо и заклали 20 од укупно 40 оваца. Штета је и већа јер су све страдале овце ускоро требале да се ојагње.

Чопор је ударио на стадо негде око два сата иза поноћи. Браћу су пробудили лавеж паса и звоно на овцама, али касно.

– Кад сам излетео из куће, тор је већ био празан. Трчао сам колико сам могао да спасим што се спасити може, али џаба. Десет оваца је заклано, три су нестале, док је седам тешко рањено па смо морали да их прикољемо по савету ветеринара. На пет су санирали ране, али је питање хоће ли преживети– јада се Милутин Вељовић.

Браћа Милутин и Миодраг Вељовић живе сами, кућа до куће, али стоку гаје заједно. За четири деценије колико се баве сточарством ово је други пут да им пси луталице ударају на стадо. Пре шест година остали су без три овце и једног јагњета.

– Брат је запослен и има какву такву плату, али су мени пољопривреда и сточарство једини извор прихода. На сву моју муку, ових дана радим фасаду и изолацију на кући. Чекао сам да се овце ојагње, да их продам и да мајсторима платим 80 хиљада динара дуга. Сада сам остао и без оваца и без јагњади, а дуг ме и даље чека – жали се Милутин.

Пси луталице су пре пар дана, кажу мештани, упали у стадо и у суседним Црнузима, а нападали су и свиње у обору.  Према речима ловаца, у близини села често срећу чопоре са по петнаестак паса луталица, који у потрази за храном мештаним праве штету.

– На потезу од Равне ливаде до Грабовице наше  ловачке псе често пресрећу пси луталице и тад настаје такво клање да их једва раздвојимо. Зову нас мештани и других планинских села, жале се и траже да реагујемо, али смо немоћни. Пси луталице су заштићени законом и нико не сме да их убија– каже ловац Бране Мојићевић.

Ж. Дулановић