Насловна РАЗНО Psi lutalice mu zatrle stado

Psi lutalice mu zatrle stado

392

Vasiliju Vitoroviću, iz Donje Bele Reke kod Nove Varoši, zverinje je zaklalo sedam ovaca iz stada i ranilo jednu, ali  je pitanje da li će i ona preživeti. Prepostavlja da su ih poklali psi lutalice, koji su poslednjih meseci pravili štetu i njegovim komšijama iz zaseoka na padinama Murtenice.

Ovce su bile u zagradi ispred štale, stotinak metara ispod Vasilijeve kuće. Ostavio ih je vani da pasu kada je krenuo u goste na svadbu i otvorio im vrata od štale da ne konače pod vedrim nebom.

– Kada sam uveče oko 11 sati došao kući od rođaka sa veselja čuo sam lavež čopora dole kod zagrade. Nisam smeo da siđem goloruk, nadajući se  da su se ovce sklonile u štalu. Ujutru sam imao šta da vidim – kaže za „Dobro jutro“ Vasilije.

Njegovom komšiji Milinku Vitoroviću psi lutalice su nedavno, pod okriljem mraka zaklale osam, a Milanu Vitoroviću šest ovaca. Pre toga u po bela dana čopor je udario i na stado Radenka Vitorovića.

– Radenko je gledao iz daljine kako mu psi po livadi jure ovce, i kasnije nedaleko odatle našao dve zaklane. Selo je u strahu, jer se često iz obližnje šume može čuti lavež podivljalog čopora koji je ko zna odakle došao – kaže Vasilije.

Vasilije (46) živi sam u porodičnoj kući u zaseoku Vitorovići. Bavi se privatlukom i stado sa osam brava  bilo je sve što ima od stoke.  

– Moraću da kupim novih desetak jer sam za toliko ovaca spremio sena za zimu. Imam oko dve hektara pašnjaka i livada koje kosim, a kada sam na poslu ovce pasu na parceli ograđenoj električnom čobanicom. Kao i većina drugih u ovom kraju, držim ih najviše kako mi imanje ne bi zaraslo u korov – kaže Vasilije.

Željko Dulanović