Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Путер од домаћих ораха за здраве зимске оброке

Путер од домаћих ораха за здраве зимске оброке

501

Домаћи путери од орашастих плодова спадају у неконвенционалне и ретке производе из домаће радиности. Али су одличан додатак богатој понуди здравих производа, чинећи је још разноврснијом. Јовица Кузмановић из Аранђеловца на свом пољопривредном газдинству одлучио је прошлог лета да најпре направи путер од домаћих ораха.

– Почетна идеја је била да направим здрав производ од ораха са свог имања, првенствено за децу, али и за нас одрасле. Она данас имају на располагању много хране, која није баш најздравија. Циљ ми је био да направим намаз без конзерванса, вештачких боја, адитива и шећера. Орашасти плодови су иначе познати као добар извор протеина, влакана и здравих масти и омега 3 масних киселина, па је орах био мој први избор –  каже Јовица Кузмановић из Аранђеловца.

Јовица је по занимању посластичар, а први путер направио је од плодова са, око 30 стабала, ораха са породичног имања. Каже, може да се дода квалитетан какао, како би се добио здрав и одличан крем за децу, који је укуснији и бољи од било ког куповног.  

– Сваки плод мора бити изузетно чист, без икаквих трунчица. Такође, орах лошег квалитета не стављам, како би се путер очувао. Сваки орашасти плод има уља у себи, која путеру дају природан рок трајања – додаје Јовица.

Процес прављења путера сада је за њега једноставан. Зато је одлучио да се окуша и са лешником. Нешто има својих, а нешто откупљује од комшија.

– Много комшија и познаника из околних села имају поред куће по неколико стабала, што ораха, што лешника, која се не прскају. Од њих узимам плодове и претварам у путер. Поред ова два у теглицама се нашао и путер од бадема, кикирикија, индијског ораха и пистаћа – каже Кузмановић.

Путер од кикиркија је најраспрострањенији у свету, али после  домаћих ораха, фаворит породице Кузмановић је онај од лешника, а потом од индијског ораха.

Као и сви путери овог типа, и Кузмановићеви се чувају на тамном и хладном месту или у фрижидеру на 8 степени. Неотворена тегла може да траје 6 месеци, али кад се начне, најбоље је мазати их у року од 30 дана.

Путер од ораха је одличан за доручак

– За децу и одрасле намазан путер од ораха уз хроно или хлеб од целих зрна житарица је одличан доручак, много бољи од сваке паштете или куповног намаза. Са маслинама је слани доручак, са сушеном брусницом или кајсијом, сладак –  каже Јовица.

Текст и фото: Биљана Ненковић