Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ПУТЕВИМА СИРА ПО СРБИЈИ: Швапски сир из Сопота по сремском рецепту

ПУТЕВИМА СИРА ПО СРБИЈИ: Швапски сир из Сопота по сремском рецепту

499

Пише: Андријана Глишић

Пармезан, а из Врбаса

Уз предјела, у питама, пецивима, у Србији је неизоставан додатак сир, а читав је низ најразличитијих врста заступљених на тржишту. Међу најинтересантнијима зацело је пармезан, који, иначе, порекло води из Италије. Сир на истом принципу производи и млекара “Дана” из Врбаса.

Структура је зрнаста, а након периода одлежавања, када се сече, разлама се, ломи се, а приликом рендања добија се рендани сир пармезанског типа – наводи Јован Балетић из ове млекаре.

Процес производње је, објашњава Балетић, класичан. Прави се од пастеризованог млека које узимају са сопствене фарме, а тајна квалитета финалног производа је управо у квалитету саме сировине. Након што уђе у погон, ради се пастеризација, затим се у смесу додаје сирарска култура, калцијум, калијум. Зрно се суши и ствара се груш. После неког времена издваја се сурутка и груш се ставља у калупе, притиска се, пресује, избацује заостали вишак сурутке и формирају се колутови.

– Наши колутови су од око два и по килограма, те можемо да дозволимо краћи период сазревања. Изворно се у Италији праве колутови од 60 кг и морају да одлеже бар две године да би се формирала структура. Код нас је то краће.

Затим формиране колутове стављају у саламуру у којој сир добија сланоћу. Следи зреона, у којој остаје шест до седам месеци, после чега је спреман за конзумацију.

– Није препоручљиво да се термички обрађује, већ да се дода у готово јело у виду листића или изрендан, а лепо иде и након оброка уз чашу вина.

Млеко са сопствене фарме, рецепт од пријатеља

Срем је свакако познат по истоименом или швапском сиру. А да се једнако добро прави и ван овог географског подручја, показује чињеница да рецепт за његову припрему све више преузимају домаћице и произвођачи широм остатка наше земље. Биљана Мијајловић Марић из Сопота годинама га прави, а научила је тајни рецепт управо од пријатеља из Срема.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us