Насловна РАЗНО Rabadžije se u Ojkovici takmičile po kiši

Rabadžije se u Ojkovici takmičile po kiši

399

Rabadžije i njihove zaprege još se nisu odmorile od takmičenja u Ojkovici kod Nove Varoši, a na Vidovdan ih čeka novo, na prevoju Straža iznad Gornje Bele Reke. I za ovaj okršaj vlada veliko interesovanje, padaju i prve opklade, a za najuspešnije u četiri kategorije – za volovske zaprege  lakše i teže od 15 tovara, kao i za konje u jednopregu i dvopregu, obezbeđene su vredne novčane nagrade.

   A na proplanku Žabljak u brdima iznad Ojkovice i Zlatarskog jezera ne zna se kome je ove godine bilo teže, rabadžijama ili njihovim zapregama. Uz padinu brda raskvašenu  od obilnih  padavina, volovi i konji vukli su balvan na vlaci, a o pobednicima su odlučivale sekunde. Nadmetalo se 18 volovskih zaprega iz novovaroškog  i ivanjičkog kraja, a takmičenje je organizovano u čak tri kategorije.

    U „teškoj“ kategoriji pobedio je mladi rabadžija Slobodan-Boća Lečić (34) iz Vilova, drugi je bio prošlogodišnji pobednik Milan Žunić iz Kućana, a treći Miljko Žunić iz Gornje Bele Reke. U „srednjoj“ kategoriji bez premca je bio Nikola Stamatović iz Klekova. Drugo mesto pripalo je Radošu Stefanoviću iz Ojkovice, a treće njegovom komšiji Goranu Matoviću.

   U „lakoj“ kategoriji za volove lakše od 1.000 kilograma koji još nisu stasali za naporan rad u šumi, prvo mesto uzeo je rabadžija Petar Bogićević iz Burađe, drugi je bio Miljko Žunić iz Gornje Bele Reke, a treći Miloš Drašković iz Močioca. Konji Todora-Doke Jadžića iz Gornje Bele Reke odneli su pobedu u takmičenju jednoprega, dok je u dvopregu prva nagrada pripala zapregi Nikole Petrovića iz Užica.

  Takmičenje na Žabljaku šestu godinu za redom organizuju trojica prekaljenih rabadžija, komšije Radoš Stefanović (43) i Goran Matović (48) iz Ojkovice i Miloš Drašković (29) iz Močioca. Pare za nagrade oni su obezbedili izvlačeći građu iz planinskih vrleti.

    -Zajedno radimo godinama u šumi, pa je logično bilo i da zajedno organizujemo ovo takmičenje, koje je preraslo u tradiciju. Pre višeboja na Žabljaku u našem selu godinama nije bilo narodnih sabora i okupljanja. Život na planini nije ni malo lak, pa ovakva druženja meštanima dobro dođu da se opuste i da bar na trenutak zaborave na svakodnevne brige, ali i da se vide sa starim prijateljima i možda, ugovore koji posao. Dobra je i prilika da mladi nauče nešto o rabadžiluku, jer sve nas je manje u ovom poslu- priča za „Dobro jutro“ rabadžija Radoš Stefanović.

Željko Dulanović