Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Radanska ruža ponos Lebana

Radanska ruža ponos Lebana

636

Jedna firma u Srbiji, mala brojem, a srcem velika stvorila je uslove za rad ženama sa invaliditetom, samohranim majkama i onima koje nikada nisu bile zaposlene, a želele su da zarade svoju prvu platu. „Radanska ruža“ sa sedištem u Lebanu, tokom cele godine pod svojim okriljem, u njihovoj drugoj kući, zapošljava 25 žena, dok ih u sezoni bude i 50. I sve su zadovoljne, srećne kad znaju da su doprinele kućnom budžetu, da su se družile i uradile nešto korisno. Njihov ajvar, džemovi i pekmezi prodaju se, ne samo u Srbiji, već i u inostranstvu. O uspehu, željama i ostvarenim planovima za Dobro jutro pričao je sestrić vlasnika firme.

– „Radanska ruža“ je krenula kao projekat, za koji najiskrenije, nismo mislili da će prerasti u ovako nešto veliko. Projekat su pokrenuli moja majka i ujak. To je socijalno preduzeće sa Juga Srbije koje se bavi ručnom izradom ajvara, džemova i zimnice. Sama firma nastala je kroz udruženje žena „Ruža“ koje se bavilo raznim zanatima. U početku bilo je svega pet žena, a od kada je osnovana firma ima ih 25 tokom cele sezone, dok ih je u sezoni i pedeset – priča predstavnik „Radanske ruže“, naglašavajući da ovu, sada već, uspešnu firmu čine samo žene.

– „Radanska ruža“ upošljava žene sa invaliditetom, samohrane majke i žene koje nikada nisu imale prilike da se negde zaposle te su ovde zaradile svoje prve plate. Što se tiče žena sa invaliditetom tu su žene sa lakšim invaliditetima. One se sve lepo druže, ne postoji norma i radimo i tako što se ponašamo kao da je to njihova druga kuća. Tu im je pružena šansa da se socijalizuju, da se osećaju korisnima, da pokažu šta mogu sve da rade – zadovoljan je odzivom žena i njihovom željom da rade.

– Radno vreme je osam sati, radimo u dve smene, po potrebi i treću. One rade čitav proces od sadnje paprike, berbe, preko pečenja i pravljenja ajvara. Ajvar se pravi po starim recepturama, nasleđenim od naših predaka. Pored ajvara proizvodimo i pekmez koji se pravi tako što se prvo ispeku šljive u rerni sa vrlo malo šećera, onda se samelju i ukuvaju. Svo voće i povrće je sa područja Radan planine, a osim sa svojih njiva, plodove uzimamo od kooperanata – planinsko voće i povrće, po rečima ovog mladića, podrazumeva zdravu proizvodnju sa zdrave i netretirane zemlje.

– Proizvodnja je apsolutno zdrava. Pored konvencionalne proizvodnje imamo organsku proizvodnju koja se izvozi za Švajcarsku. Trenutno imamo u prodaji ajvar, zeleni ajvar sa vrganjima, pekmez i džem od šipurka. Naše žene kada vide šta su uradile su prezadovoljne i srećne jer znaju da je njihov rad cenjen i u Srbiji i van nje  – zaključio je.

Tekst i foto: Zorica Dragojević