Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ РАДЕНКО ШУТУЉИЋ ИЗ СТРУГАНИКА, МАЈСТОР С МАКАЗАМА: Резидба за здраву воћку и...

РАДЕНКО ШУТУЉИЋ ИЗ СТРУГАНИКА, МАЈСТОР С МАКАЗАМА: Резидба за здраву воћку и богату бербу

4508

Текст и фото: Зорица Драгојевић

За богату бербу, здраво воће, редовно рађање, добар квалитет плода, дуг живот воћака једна од најбитнијих ставки је орезивање, летње или рано, када се уклањају вишкови и зимско, такозвано орезивање за род. Један од оних које смо затекли на терену је и орезивач Раденко Шутуљић из Струганика, човек који за једно пре подне ореже 1.200 двогодишњих стабала шљиве. Каже да није тешко, само је потребно упознати воћку и саслушати жеље воћара.

– Резидба код свог коштичавог воћа углавном се обавља у исто време. Летња је у јулу и августу, а зимска креће одмах после бербе, после стајања вегетације и до почетка вегетације, што значи да се до априла може радити зимска резидба. У току зелена резидба јабуке, уклањање свих вишкова, водопија, вишка лисне масе, да би плод био осунчан и да равномерније зрелио – започиње причу Раденко, који креће с радом уклањајући прво водопије.

Од водопије нема рода

Водопије су јалове гране које избијају на осунчаним деловима грана и не служе ничему, само вуку енергију и воду из биљке. Од те водопије никада не може бити родна грана. Она има увек вертикалан раст, црвенкасте је до зеленкасте боје, у зависности од сорте јабуке. Дешава се да нарасте и до два метра висине, има крупније листове тако да је увек видљива, објаснио нам је орезивач, наводећи да је потребно водити рачуна и препознати и потенцијално родне гране.

– У свом послу користим ручне маказе, дворучне маказе, маказе с телескопом и више врста тестерица. Водопија се одсеца маказама до саме рамене гране с које је порасла, што значи до краја. На раменим гранама може да се деси да, поред водопије, израсту и потенцијално родне гране које треба препознати. Ситније су. Оне се преврше и остављају се као потенцијални род за следећу сезону – каже Раденко, истичући да код густе садње примењује систем витког вретена, с проводницом са које се пуштају родне гране.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us