Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Radini sokovi bez konzervansa i – nekuvani dren!

Radini sokovi bez konzervansa i – nekuvani dren!

586

Radmila Arsenijević iz Vinče kod Topole, već nekoliko godina priprema zimnicu od voća sa porodične plantaže, ali bez grama konzervansa. Uspeli su i pokušaji da pojedine vrsta voća ostavlja i bez termičke obrade. Odlučila je da njen „Radin kutak“ bude bez dodataka hemije, jer čvrsto veruje da samo takvu zimnicu ima smisla ostavljati u kućnoj radinosti.

– Sokove pravim od našeg voća i pasterizujem. Sama testiram rok trajanja sokova. Svake godine ostavim po jednu flašu, da vidim koliko će da izdrži – kaže Radmila Arsenijević.

Osim klasične zimnice, poput ajvara, slatka, džemova, likera i rakija, koju čuvaju alkohol i sopstveni šećeri, u ovom domaćinstvu od skoro prave i nekuvani džem od drena.

– Dren ne gajimo, ali ga beremo u prirodi. Deo smo doneli iz Nevesinja, odakle je moja svekrva. Zna se već da je izuzetno zdrav, pa sam pokušala i uspela da ga ostavim kao zimnicu, ali bez termičke obrade. Kuvanjem bi dren izgubio veliki deo lekovitih svojstava. Plodove operem, ispasiram i dodajem vrlo malu količinu šećera ili meda. Ovako pripremljen dugo se održava i kad otvorite teglicu, osetite miris prirode. Ko ima problema sa želucem, dovoljno je da svakog jutra uzme kašičicu – dve ovog nekuvanog džema – dodaje Radmila.

Tekst i foto: Biljana Nenković