Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО RADOVI: Jesen stiže, dunjo moja

RADOVI: Jesen stiže, dunjo moja

483

Septembar sve spretnije krati letnje dane i sve brže idemo u susret pravoj, hladnoj jeseni. Mesec koji pleni berićetom, donosi puno briga i poslova. Treba pokupiti i „uzimiti“ plodove višemesečnog rada, isplanirati sve za berbu voćaka, grožđa, povrća. Ali, valja misliti i na nov život, pripremiti mesta za novu setvu, sadnju, pčelama obezbediti tople košnice i hranu za dugu zimu. Namrgođeni oblaci sve češće plove nebom i nagoveštavaju neke buduće, mokre i kaljave dane. A, do tada svaki paor ima pune ruke posla.

Vinograd

Veliki broj stonih sorti vinove loze dozreva u septembru. Kako ne sazrevaju svi grozdovi u isto vreme, bere se u nekoliko etapa. Sa berbom grožđa se počinje kada je zrelo najmanje 30 procenata roda.

Ovo je period kada počinju i pripreme za jesenju sadnju vinove loze. U našim klimatskim uslovima jesenja sadnja je bolja od prolećne.

Voćnjak

Ovaj mesec poznat je pre svega po berbi. Beru se smokve, a početkom meseca ranojesenje sorte jabuka i krušaka, dozrevaju kasne selekcije bresaka, a u kupinjacima na većoj nadmorskoj visini berba još uvek traje.

U prvoj polovini septembra trebalo bi završiti kalemljenje voćaka očenjem na spavajući pupoljak.

Najveći broj voćaka ne zahteva posebne mere zaštite u jesen, osim krušaka.

Prva dekada septembra je poslednji rok za sadnju živića jagoda.

Gljive

Šume, proplanci pa i livade uz šume, kada je visoka vlažnost, puni su vrganja i lisičarki. Sve što se neće odmah pripremiti valja osušiti i ostaviti za zimu.

U ovom mesecu pristižu i sunčanice.

Povrtnjak

Tokom septembra u baštama se još uvek beru paradajz, plavi patlidžan, paprika, ljuta papričica, tikvice, krastavci kornišoni, komorač, celer, praziluk, a pristižu i sve kupusnjače, celer, boranija iz druge setve, vadi se krompir …

Sredinom meseca počinje formiranje leja za sadnju belog luka.

 U plastenicima ne čupajte strukove paradajza, paprike i krastavaca iz zemlje. Posecite listove i stabla u nivou zemljišta i složite ih na kompostnu gomilu.

Posle vađenja i berbe povrća oslobođene površine se odmah obrađuju i pripremaju za gajenje zimskih ili jesenjih vrsta. Ukoliko se zemljište priprema za prolećnu setvu, nema potrebe za finom površinskom obradom. Unesu se đubriva, obradi se i ostavi u gruboj brazdi, da se sakupi što više vlage.

Zelenilo

Smiraj leta je vreme da se sredi travnjak. Posle letnjih žega deluje zapušteno. Valjalo bi ga malo prihraniti i obilno zaliti, da trava iznova izbuja. U ovom mesecu zasniva se i nov travnjak.

S precvetalih cvetnica valja sakupiti seme.

Živu ogradu, koja je tokom leta rasla po nekom svom „kalupu“, valja orezati i vratiti joj željenu formu.

Lekovito i začinsko bilje

Livade i proplanci su puni divlje nane, origana, melise… Sve valja pažljivo, makazama, odseći, staviti u posebne vrećice.

Sakupljaju se semenke i plodovi oskoruše, pirevina, morača, macine trave, bele i crvene sapunjače, trave od srca, čemerije, divizme, belog sleza, lincure, navale, žirovi…

Pčelinjak

Saće treba pregledati i rasporediti tako da se na najboljem nađu zimsko klube i prolećno leglo, iz svih košnica izvaditi saće s trutovskim ćelijama, a ono s medom rasporediti pored, a većinu zimnice u nastavljačama iznad legla.

Treba proveriti prisustvo varoe u košnici, pa ako je ima, još jednom istretirati.