Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО РАДОВИ: Јесен стиже, дуњо моја

РАДОВИ: Јесен стиже, дуњо моја

256

Септембар све спретније крати летње дане и све брже идемо у сусрет правој, хладној јесени. Месец који плени берићетом, доноси пуно брига и послова. Треба покупити и „узимити“ плодове вишемесечног рада, испланирати све за бербу воћака, грожђа, поврћа. Али, ваља мислити и на нов живот, припремити места за нову сетву, садњу, пчелама обезбедити топле кошнице и храну за дугу зиму. Намргођени облаци све чешће плове небом и наговештавају неке будуће, мокре и каљаве дане. А, до тада сваки паор има пуне руке посла.

Виноград

Велики број стоних сорти винове лозе дозрева у септембру. Како не сазревају сви гроздови у исто време, бере се у неколико етапа. Са бербом грожђа се почиње када је зрело најмање 30 процената рода.

Ово је период када почињу и припреме за јесењу садњу винове лозе. У нашим климатским условима јесења садња је боља од пролећне.

Воћњак

Овај месец познат је пре свега по берби. Беру се смокве, а почетком месеца ранојесење сорте јабука и крушака, дозревају касне селекције бресака, а у купињацима на већој надморској висини берба још увек траје.

У првој половини септембра требало би завршити калемљење воћака очењем на спавајући пупољак.

Највећи број воћака не захтева посебне мере заштите у јесен, осим крушака.

Прва декада септембра је последњи рок за садњу живића јагода.

Гљиве

Шуме, пропланци па и ливаде уз шуме, када је висока влажност, пуни су вргања и лисичарки. Све што се неће одмах припремити ваља осушити и оставити за зиму.

У овом месецу пристижу и сунчанице.

Повртњак

Током септембра у баштама се још увек беру парадајз, плави патлиџан, паприка, љута папричица, тиквице, краставци корнишони, коморач, целер, празилук, а пристижу и све купусњаче, целер, боранија из друге сетве, вади се кромпир …

Средином месеца почиње формирање леја за садњу белог лука.

 У пластеницима не чупајте струкове парадајза, паприке и краставаца из земље. Посеците листове и стабла у нивоу земљишта и сложите их на компостну гомилу.

После вађења и бербе поврћа ослобођене површине се одмах обрађују и припремају за гајење зимских или јесењих врста. Уколико се земљиште припрема за пролећну сетву, нема потребе за фином површинском обрадом. Унесу се ђубрива, обради се и остави у грубој бразди, да се сакупи што више влаге.

Зеленило

Смирај лета је време да се среди травњак. После летњих жега делује запуштено. Ваљало би га мало прихранити и обилно залити, да трава изнова избуја. У овом месецу заснива се и нов травњак.

С прецветалих цветница ваља сакупити семе.

Живу ограду, која је током лета расла по неком свом „калупу“, ваља орезати и вратити јој жељену форму.

Лековито и зачинско биље

Ливаде и пропланци су пуни дивље нане, оригана, мелисе… Све ваља пажљиво, маказама, одсећи, ставити у посебне врећице.

Сакупљају се семенке и плодови оскоруше, пиревина, морача, мацине траве, беле и црвене сапуњаче, траве од срца, чемерије, дивизме, белог слеза, линцуре, навале, жирови…

Пчелињак

Саће треба прегледати и распоредити тако да се на најбољем нађу зимско клубе и пролећно легло, из свих кошница извадити саће с трутовским ћелијама, а оно с медом распоредити поред, а већину зимнице у настављачама изнад легла.

Треба проверити присуство варое у кошници, па ако је има, још једном истретирати.