Radovi u aprilu

 Pčelinjak se mora redovno obilaziti, pčelama pomoći blagovremenim proširivanjem i stimulisanjem razvoja okretanjem nastavaka.

 Rezervno saće treba zaštititi od nozemoze prskanjem sirćetom, a krajem meseca valja započeti pripremu za uzgoj mladih matica koje će, kada za to dođe vreme, zameniti mlade.

 Čim jutarnja temperatura pređe 10 stepeni, počinje prihrana višegodišnjeg cveća.

 Ako volite gladiole koje od juna do septembra krase baštu, zasadite ih krajem aprila.

 Kada se zemlja prosuši veću pažnju traži i travnjak. Valja ga izgrabuljati i malo rastresti, prihraniti NPK đubrivom u kojem ima najviše azota.

 Sakupljači gljiva mogu pronaći martovku.

 Pristižu i veoma kvalitetne agarikus pečurke u koje spadaju rudnjača, velika pečurka i lipika.

 Smrčci su veoma kvalitetne prolećne gljive i svakog berača će obradovati kada ih nađe, posebno stepskog smrčka (Morhella steppicola) koji je najkvalitetniji i najcenjeniji u ovoj grupi.

Foto: Wikimedia – Andrew Butko

 Sakupljaju se pupoljci, kora i cvet divljeg kestena, cvet i list podbela, ljubičica, maslačak, cvet gloga, jagorčevina, kamilica, koren divljeg božura, oman, mladi listovi i koren dvogodišnje biljke čičak, mladi listovi koprive, cvet biljke dan i noć, koren cikorije, list zove, dobričica, gorka detelina, repušina, koren i mladi listovi kupine, kora i vrhovi grančica s mladim pupoljcima vrbe…

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18