Насловна РАЗНО РАДОВИ У АПРИЛУ – БАШТЕ:  Mраз може да уништи биљке

РАДОВИ У АПРИЛУ – БАШТЕ:  Mраз може да уништи биљке

382
Woman working in garden, with a shovel planting potatoes

Након марта, април је други месец по реду идеалан за сетву и садњу. Прва половина месеца резервисана је за сетву грашка, салате, лука, празилука, шаргарепе, першуна, спанаћа, блитве, ротквице, цвекле, зачинског и лековитог биља. Током априла баште добијају препознатљив изглед, а већина поврћа, засејаног у фебруару и марту, изникла је и биљке су склопиле редове, па може да се види да ли је сетва била успешна. Ово је прилика да се негде досеју редови, или да се, рецимо, на место извађеног младог лука посади арпаџик. Кишно време доприноси развоју корова, па је борба с коровима свакодневна.

Искусни повртари већ знају чиме се баве у ком периоду године, како би добили најбоље приносе и како би постигли оптималан принос уз мања улагања. Током овог месеца неопходно је обавити сузбијање корова у изниклом поврћу, као и на земљишту на коме ће се тек обавити сетва осталог поврћа.

Пресађивање јагода, салате, купуса, раштана, броколија, карфиола и других купусњача, такође се обавља у априлу, као и окопавање већ пре засађеног белог и црвеног лука. У другом делу овога месеца још увек можете посадити кромпир, целер, а на крају априла, ако време дозволи и ако не постоји опасност од пролећних мразева, можете посадити и паприку и парадајз, као и краставце, махунарке, тиквице, диње и лубенице.

Због могућих мразева у априлу, изникло поврће потребно је да заштитите агро фолијом, лишћем или сламом. Али, за све оне који не желе да ризикују, боље је да причекају мај за осетљивије поврће.

Како би узгој поврћа у башти био јефтинији и квалитетнији, препоручује се директан начин сетве који уједно омогућава и боље укорењавање биљака што касније смањује потребу за наводњавањем.

Април је и месец бербе раније посејаних и посађених култура, а то се односи на ротквице, млади лук, салату, матовилац, руколу, купусњаче, блитву и спанаћ