RADOVI U APRILU: Rezidba mora da se završi

Rezidba malina i kupina, zakidnje izdanaka prve serije kod kupine, zimska rezidba, sadnja voćaka, pa čak i đubrenje azotom, neki su od radova koji se tokom aprila obavljaju u voćnjaku. U aprilu se završava kalemljenje jabuke, kruške, dunje i koštunjavog voća. Takođe, u procvetale voćnjake se unose pčelinja društva.

April je poslednji rok za završetak rezidbe koja se mora sprovesti pre kretanja vegetacije. Posle rezidbe se krakovi i ostavljeni lukovi vezuju, a zatim i krakovi i lukovi za naslon. Time se čokot dovodi u najbolji položaj u odnosu na uslove osvetljavanja. Ova mera sprovodi se pre početka đubrenja pupoljaka, da se oni ne bi oštećivali. Važni radovi u vinogradu su površinska obrada zemljišta i uništavanje korova. Time se zemljište provetrava i neophodna vlaga čuva. Kada mladari dostignu dužinu oko 30 cm, uklanjaju se nabujali, suvišni lastari, naročito ako su nerodni. Ako su čokoti preopterećeni lastarima i cvastima, grozdovi će biti sitni.

Neophodno je zaštititi zasade od iznenadnog mraza.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18