Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Radovi u aprilu

Radovi u aprilu

500

 Pčelinjak se mora redovno obilaziti, pčelama pomoći blagovremenim proširivanjem i stimulisanjem razvoja okretanjem nastavaka.

 Rezervno saće treba zaštititi od nozemoze prskanjem sirćetom, a krajem meseca valja započeti pripremu za uzgoj mladih matica koje će, kada za to dođe vreme, zameniti mlade.

 Čim jutarnja temperatura pređe 10 stepeni, počinje prihrana višegodišnjeg cveća.

 Ako volite gladiole koje od juna do septembra krase baštu, zasadite ih krajem aprila.

 Kada se zemlja prosuši veću pažnju traži i travnjak. Valja ga izgrabuljati i malo rastresti, prihraniti NPK đubrivom u kojem ima najviše azota.

 Sakupljači gljiva mogu pronaći martovku.

 Pristižu i veoma kvalitetne agarikus pečurke u koje spadaju rudnjača, velika pečurka i lipika.

 Smrčci su veoma kvalitetne prolećne gljive i svakog berača će obradovati kada ih nađe, posebno stepskog smrčka (Morhella steppicola) koji je najkvalitetniji i najcenjeniji u ovoj grupi.

Foto: Wikimedia – Andrew Butko

 Sakupljaju se pupoljci, kora i cvet divljeg kestena, cvet i list podbela, ljubičica, maslačak, cvet gloga, jagorčevina, kamilica, koren divljeg božura, oman, mladi listovi i koren dvogodišnje biljke čičak, mladi listovi koprive, cvet biljke dan i noć, koren cikorije, list zove, dobričica, gorka detelina, repušina, koren i mladi listovi kupine, kora i vrhovi grančica s mladim pupoljcima vrbe…