Насловна ПРЕПОРУЧЕНО RADOVI U AVGUSTU: Od jutra do večeri bere se, seje, zaliva…

RADOVI U AVGUSTU: Od jutra do večeri bere se, seje, zaliva…

422

Gde god pogled dobaci vidi se život, zeleni se na sve strane. U voćnjacima, povrtnjacima i vrtovima se, kao u buketima poljskog cveća, prelivaju sve boje ovog sveta. Grane voćaka, povijene pod teretom roda mame nestašnu dečurliju da otkinu koji plod i smažu ga u slast, pa makar bio i zelen. A tek u baštama…

Vinograd

U zavisnosti od sorte, loza u ovom mesecu ulazi u fazu šarka. Od promene boje do potpunog sazrevanja, opet zavisi od sorte, prođe od 20 do 50 dana. Loza koja je ušla u šarak više se ne štiti. Onu, kod koje bobice još nisu počele da bele treba zaštititi od pepelnice i botritisa, a ako je potrebno i od plamenjače.

Voćnjak

Najaktuelniji su radovi vezani za berbu kupine i maline, pojedinih sorti bresaka i krušaka, smokvi i letnjih jabuka.

U malinjacima treba ukloniti stare, izrođene, i nastaviti s negom ovogodišnjih izdanaka.

Rasadničari tokom ovog meseca kaleme voćke na spavajući pupoljak.

Voćari koji u šljivicima gaje „stenlej“ i „čačansku rodnu“ pripremaju se za berbu.

Gljive

Za berače i sakupljače gljiva avgust je berićetan mesec. Za berače su najvažnije pravi vrganj Boletus edulis, crni B. aereus, mrežasti B.reticulatus ili borov B. pinophillus.

Takođe mogu se sakupljati i sunčanice , vilin klinčić, (Marasmius areades) koji neuki berači lako mogu zameniti s otrovnom brašnjačom (Clitocybe dealbata) te i sitnom grlašicom (Clitocybe rivulosa), pa treba biti pažljiv.

Povrtnjak

Kada je reč o klasičnim poslovima, tokom avgusta, a naročito u prvoj polovini, trebalo bi brati papriku, paradajz, plavi patlidžan, dinje, lubenice, krastavce, boraniju, kao i korenasto i svo drugo povrće. Grašak bi već trebalo da je nikao, ali može se još sejati. 

Sredinom meseca ne treba propustiti setvu salate, arpadžika, luka srebrnjaka, spanaća, rukole, rotkve i rotkvica, uz redovno branje dozrelog povrća.

U avgustu se vadi crni luk. Iskusni paori praktikuju da izvađene glavice ostave par dana na njivi da se prosuše.

Tokom avgusta nastavlja se nega kupusnjača. To je vreme sovica i kupusara te usev valja češće pregledati i biljke zaštititi kada se ukaže potreba. Ovim povrćem vole da se slade i puževi. Visoke temperature i vlaga, nastala od zalivanja, idealni su uslovi za ove napasnike. U malim baštama i na okućnicama valja postaviti zamke za njih. Plastične kutijice, čaše ili slične posude se ukopaju tako da im ivica bude u nivou zemljišta i do polovine napune pivom. Miris piva će privući ove proždrljivce te će se štete smanjiti. Jedina nevolja je u tome što se posude moraju svakodnevno prazniti i pivo dolivati ili menjati.

Zelenilo

Sada je idealno vreme da se prihrane biljke, okopavanjem ukloni pokorica a sa sezonskog cveća se redovno uklanjaju uveli cvetovi, kako bi se biljke podstakle da ponovo cvetaju.

Ruže bi trebalo u avgustu nešto oštrije orezati da bi se ubrzalo formiranje novih cvetnih pupoljaka. Potrebno je da se redovno i obilno zalivaju, posebno ako je avgust topao i sušan.

Pčelinjak

Velike paše su prošle i sada se pčele pripremaju za prezimljavanje. Uspeh u narednoj sezoni zavisi od organizovanosti, brojnosti i zdravstvenog stanja pčela u avgustu.

Pčelinjak se mora često obilaziti i u pojilice sipati čista voda.

Lekovito i začinsko bilje

Klipovi kukuruza su se „okitili“ svilom pa bi je trebalo sakupiti, osušiti u senci ili prošaranoj hladovini i sačuvati.

U ovom mesecu sakupljaju se i suše bokvica, brđanka, hajdućica, hmelj, kim, kleka, verem trava, kantarion, smilje, brusnica, različak, velebilje, troskot, hajdučka trava, sitnica, miloduh, čemerika, listovi kupine, crne ribizle, belog i crnog sleza, bunike, majkine dušice…