Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Radovi u oktobru – zelenilo

Radovi u oktobru – zelenilo

1708

Ako želite da sledećeg proleća i leta uživate u rascvetalom vrtu, u prvim oktobarskim danima moraćete da zasučete rukave. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti travnjaku. Da bi travnati tepih i s proleća bio zelen i gust, trebalo bi s njega ukloniti korov i opalo lišće. Sredina oktobra vreme je za poslednju kosidbu i setvu trave na ogolelim površinama, kako bi mlade biljke imale dovoljno vremena da izniknu pre mraza. Pokošenu travu nemojte ostavljati na travnjaku jer, zbog nedostatka toplote, ne može da se pretvori u humus. Sada je pravo vreme i za đubrenje mineralnim ili organskim đubrivom, iz kojeg će se, u vreme mirovanja biljaka, osloboditi hranljive materije i nahraniti travu.

  • Ne dozvolite da vas iznenade prvi mrazevi koji se mogu pojaviti već sredinom oktobra. Biljke osetljive na hladnoću, kao što su muškatle, kane i azaleje, izvadite iz zemlje i sklonite na toplije mesto. Pre nego što ih unesete, proverite da li imaju biljne vaši i uklonite oštećene sadnice.
  • Previše guste zasade trajnica trebalo bi prorediti, a starije biljke iskopati i razdeliti, pa ih ponovo posaditi.
  • Početak jeseni je vreme i za presađivanje i sađenje ruža, kako bi mlade biljke stigle da se ukorene pre zime. Kada listovi kraljice cveća požute i počnu da opadaju, znak je da je biljka ušla u fazu mirovanja. Orežite suve i oštećene grane i uklonite precvetale cvetove. Ruže je tada poželjno i zagrnuti kako bi se zaštitile od izmrzavanja.
  • U oktobru je najpogodnije vreme da se posadi i ukrasno šiblje i živa ograda, a starije biljke trebalo bi orezati kako bi se uspostavila ravnoteža između korena i nadzemnog dela.
  • Na prolećnu sadnju cveća treba misliti već u jesen. Zemljište na kojem sada nećete ništa saditi duboko prekopajte i ostavite da miruje preko zime kako bi niska temperatura uništila korov i štetočine.
  • Da bi prvih dana proleća raznobojni i raskošni cvetići ulepšali vrt treba ih posaditi već početkom oktobra. Prolećne lukovice i krtole mogu se saditi tokom cele jeseni, ali ih je najbolje posaditi što pre, da bi se ukorenile pre zime. Podzemni delovi visibaba, irisa, presličica, zumbula, narcisa i lala dobro podnose niske temperature i neće ih oštetiti ni najjači mrazevi. Lukovice bi trebalo saditi na dubinu koja je dvostruko veća od njihovog prečnika.
  • Hrizanteme su u punom cvetu. Visoke sorte s krupnijim cvetovima koriste se kao rezani cvet. Mogu se saditi i presađivati na rastojanje od oko 40 centimetara u plodnu i rastresitu zemlju.
  • Perunike se razmnožavaju deljenjem rizoma krajem ovog meseca.
  • Ukrasne trave ne treba orezivati, jer ih suvi listovi štite od mrazeva.