Radovi u povrtnjaku

  • Septembar je za baštovane mesec u kojem je većina radova povezana s berbom, skladištenjem i pripremanjem zimnice. Ipak, ovo je i mesec u kojem se seju i sade mnoge povrtarske biljke. U septembru nestaju i letnje vrućine i stoga valja zasukati rukave, jer povrtare čeka puno posla. Pre setve novih vrsta, treba pobrati ono što je u bašti još ostalo i pripremiti zimnicu koja će ukućane okrepiti tokom hladnih meseci. Tako na red dolazi vađenje krompira, šargarepe, peršuna, paštrnaka, celera, koje treba dobro očistiti, prosušiti i odvojiti one trule, oštećene korenove lošijeg kvaliteta i sa simptomima bolesti. Oni se, čim domaćice prispeju, očiste, iseku i stave u zamrzivač ili izrendaju, osuše i uz dodatak soli napravi se domaća mešavina začina. Lepi i zdravi se trape ili unose u podrum u sanduke s peskom.
  • Po lejama s kojih je uklonjeno povrće treba odmah rasturiti stajnjak ili kompost, preašoviti ih, ili na drugi način obraditi, i ostaviti da se odmore do proleća.
  • Paradajz intenzivno dozreva, plodovi se često beru i od njih priprema kuvani sok, mešaju se sa drugim povrćem i pravi đuveč koji može odmah da se izdinsta, rasporedi u kesice i tokom zime, uz dodatak pirinča i malo kuvanog soka od paradajza, pripremi ukusan, hranljiv obrok.
  • Beru se i blitva, celer, cvekla, praziluk, kupus i drugo povrće. Krupni listovi blitve, kada se kratko blanširaju i odstrani im se centralni nerv, mogu da zamene zelje i od njih se pripreme ukusne sarmice, koje se skuvaju i tako zamrznu za neki kasniji ručak.
  • Bundeve i tikve ostavljaju se da potpuno sazru, kako bi se tokom zime što duže održale sveže i zdrave.
  • Ako neko povrće ima puno zametnutih plodova koji neće stići do mraza, a to se najčešće dešava s paprikama, valja obezbediti agrotekstil da se rod zaštiti i produži vreme berbe.
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno