Radovi u povrtnjaku

  • U novembru u povrtnjacima zaklonjenim od vetra ima još salate, endivije, praziluka, kelja pupčara, brokolija, kasnog karfiola, kineskog zelja, kelerabe, bele i žute repe, zimske crne rotkve, rotkvica, spanaća, blitve, matovilca, komorača i rena.. Pre nego što padne sneg izvadite preostalu cveklu, šargarepu, peršun, celer i paštrnak pa zamrznite ili spremite u trap, podrum ili odgovarajuće spremište za zimu. Povrtari verni kupusnjačama još uvek beru raštan, zimski kupus i kelj.
  • Leje iz kojih nema više šta da se bere valja iskrčiti, pokupiti biljne ostatke i ako su zdravi odneti u kompostarnik. U slučaju da je povrće bilo bolesno sve treba skupiti na gomilu koja će se, kada se sve iznese iz bašte, spaliti.
  • Može se rasturiti organsko đubrivo, a može i mineralno bez azota ili s malim procentom ovog elementa, duboko preašoviti i ostaviti da se u njima skuplja rezerva zimske vlage.
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18