Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Radovi u povrtnjaku

Radovi u povrtnjaku

264

I u danima odmora za baštovane nema lenstvovanja. Treba napraviti plan setve povrtarskih vrsta za čitavu vegetaciju, kojim redom ćete sejati, koje povrće će ići na koju leju, koja vrsta će koju zameniti u drugoj setvi…

Popravljaju se stare ili pripremaju nove tople leje.

U drugoj polovini meseca može da se počne i sa setvom ranog povrća, koje ćete rasađivati u grejane plastenike.

Zbog blagih zima negrejani plastenici su puni i tokom zime. U njima se gaje crni luk, salata, spanać, rotkvice, krompir za „mlado“, celer, karfiol, šargarepa. Za svaku sigurnost treba pripremiti i agrotekstil kako bi se povrće, čim meteorolozi najave niske temperature, blagovremeno zaštitilo.

Trebalo bi da se pregleda uskladišteno povrće, da se izbaci natrulo, a korenovi i krtole koje su ga okruživali, čak i bez vidljivih simptoma truleži, izdvoje sa strane kako bi se što pre potrošili.