Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Radovi u povrtnjaku

Radovi u povrtnjaku

1047
Child and father in the garden with vegetables in their hands. Selective focus. nature.
  • Septembar je za baštovane mesec u kojem je većina radova povezana s berbom, skladištenjem i pripremanjem zimnice. Ipak, ovo je i mesec u kojem se seju i sade mnoge povrtarske biljke. U septembru nestaju i letnje vrućine i stoga valja zasukati rukave, jer povrtare čeka puno posla. Pre setve novih vrsta, treba pobrati ono što je u bašti još ostalo i pripremiti zimnicu koja će ukućane okrepiti tokom hladnih meseci. Tako na red dolazi vađenje krompira, šargarepe, peršuna, paštrnaka, celera, koje treba dobro očistiti, prosušiti i odvojiti one trule, oštećene korenove lošijeg kvaliteta i sa simptomima bolesti. Oni se, čim domaćice prispeju, očiste, iseku i stave u zamrzivač ili izrendaju, osuše i uz dodatak soli napravi se domaća mešavina začina. Lepi i zdravi se trape ili unose u podrum u sanduke s peskom.
  • Po lejama s kojih je uklonjeno povrće treba odmah rasturiti stajnjak ili kompost, preašoviti ih, ili na drugi način obraditi, i ostaviti da se odmore do proleća.
  • Paradajz intenzivno dozreva, plodovi se često beru i od njih priprema kuvani sok, mešaju se sa drugim povrćem i pravi đuveč koji može odmah da se izdinsta, rasporedi u kesice i tokom zime, uz dodatak pirinča i malo kuvanog soka od paradajza, pripremi ukusan, hranljiv obrok.
  • Beru se i blitva, celer, cvekla, praziluk, kupus i drugo povrće. Krupni listovi blitve, kada se kratko blanširaju i odstrani im se centralni nerv, mogu da zamene zelje i od njih se pripreme ukusne sarmice, koje se skuvaju i tako zamrznu za neki kasniji ručak.
  • Bundeve i tikve ostavljaju se da potpuno sazru, kako bi se tokom zime što duže održale sveže i zdrave.
  • Ako neko povrće ima puno zametnutih plodova koji neće stići do mraza, a to se najčešće dešava s paprikama, valja obezbediti agrotekstil da se rod zaštiti i produži vreme berbe.