Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Радови у повртњаку

Радови у повртњаку

940
Child and father in the garden with vegetables in their hands. Selective focus. nature.
  • Септембар је за баштоване месец у којем је већина радова повезана с бербом, складиштењем и припремањем зимнице. Ипак, ово је и месец у којем се сеју и саде многе повртарске биљке. У септембру нестају и летње врућине и стога ваља засукати рукаве, јер повртаре чека пуно посла. Пре сетве нових врста, треба побрати оно што је у башти још остало и припремити зимницу која ће укућане окрепити током хладних месеци. Тако на ред долази вађење кромпира, шаргарепе, першуна, паштрнака, целера, које треба добро очистити, просушити и одвојити оне труле, оштећене коренове лошијег квалитета и са симптомима болести. Они се, чим домаћице приспеју, очисте, исеку и ставе у замрзивач или изрендају, осуше и уз додатак соли направи се домаћа мешавина зачина. Лепи и здрави се трапе или уносе у подрум у сандуке с песком.
  • По лејама с којих је уклоњено поврће треба одмах растурити стајњак или компост, преашовити их, или на други начин обрадити, и оставити да се одморе до пролећа.
  • Парадајз интензивно дозрева, плодови се често беру и од њих припрема кувани сок, мешају се са другим поврћем и прави ђувеч који може одмах да се издинста, распореди у кесице и током зиме, уз додатак пиринча и мало куваног сока од парадајза, припреми укусан, хранљив оброк.
  • Беру се и блитва, целер, цвекла, празилук, купус и друго поврће. Крупни листови блитве, када се кратко бланширају и одстрани им се централни нерв, могу да замене зеље и од њих се припреме укусне сармице, које се скувају и тако замрзну за неки каснији ручак.
  • Бундеве и тикве остављају се да потпуно сазру, како би се током зиме што дуже одржале свеже и здраве.
  • Ако неко поврће има пуно заметнутих плодова који неће стићи до мраза, а то се најчешће дешава с паприкама, ваља обезбедити агротекстил да се род заштити и продужи време бербе.