Radovi u vinogradu

  • Berba je na pragu i vinogradari sve užurbanije pripremaju burad, sređuju podrume, kontrolišu kace, isprobavaju sve rekvizite neophodne u berbi i pripremi grožđa za proizvodnju vina i rakije.
  • Za dobijanje kvalitetnog vina neophodno je da grožđe bude ubrano u optimalnom roku. Zato vinogradari često kontrolišu novo šećera u bobicama i odnos šećera i kiselina u njima. Berba može da počne tek kada je zrelo najmanje 30 procenata roda.
  • Kada se beru sorte belog grožđa, vodi se računa o tome da se kace sa grožđem što pre dopreme do podruma, da se odmah izmulja i da se ubaci po 10 g vinobrana po svakom hektolitru.
  • Kace se ne diraju 24 do 36 sati i, kada prođe taj period, mere se šećer i kiseline, i kace se odlažu na fermentaciju u prostoriju u kojoj temperatura nije iznad 17 Celzijusovih stepeni. Ovo je period kada počinju pripreme za jesenju sadnju vinove loze. U našim uslovima jesenja sadnja je značajno bolja od prolećne.
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno