Radovi u voćnjaku

Januar je vreme praznika i odmora, vreme kada poljoprivrednici sumiraju rezultate prethodne godine i prave planove za nastupajuću. U tim planovima naći će se radovi u voćnjaku.

Sve dok zemlja nije smrznuta mogu se saditi mlade voćke. Ako voćnjak nije na okućnici, pre nego što se stave u zemlju, mlade voćke treba zaštititi od zečeva.

Pre klasičnog zimskog prskanja trebalo bi da se pregledaju sve voćke, posebno one starije s ispucalom korom, da se prekontrolišu nabori na granama i oko pupoljaka, kako bi se utvrdilo koje štetočine i u kom broju su tu pronašle zimsko utočište.

Ko to nije uradio, trebalo bi da „baci“ stajsko i mineralno đubrivo. Ovo je period kada kreće rezidba  jezgrastih voćnih vrsta, dok se kod jabučastih ona već zahuktala. Posle njih na red dolaze i malina, borovnica, ribizla…

Pripremaju se i plastenici za ranu proizvodnju jagoda, a biljke posađene u kasno leto se prihranjuju i zalivaju.

Najkasnije do sredine meseca trebalo bi okrečiti debla i delove ramenih grana, prvenstveno koštičavih voćnih vrsta, kako bi se zaustavilo rano kretanje sokova i sprečile štete od izmrzavanja.

Ako nema mraza i zemlja nije smrznuta mogu da se iskrče stare, izrođene voćke.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18