Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Radovi u voćnjaku

Radovi u voćnjaku

1590

. I u voćnjacima nije ništa manje užurbano. Sazrevaju jesenje sorte jabuke, kruške, lešnici, orasi. Voće je najbolje ubrati i čuvati u drvenim gajbicama i sličnim sanducima na tamnom i hladnom mestu. S okućnica i manjih, porodičnih voćnjaka plodove jabuka i krušaka valja brati s po jednim-dva lista koji će im održavati svežinu u ostavi, šupi…

. Pored toga što su mnogi voćnjaci puni berača, voćari treba da završe i druge poslove. U prvoj dekadi septembra valja privesti kraju kalemljenje.

. Oko obranih voćaka, ili u delovima zasada u kojima je završena berba, potrebno je osnovno đubrenje, rasturiti mineralno đubrivo i plitko ga uneti u zemljište, da ga ne razgrade sunčevi zraci.

. Mineralno đubrivo se unosi i na parcele na kojima se planira podizanje novog voćnjaka.

. U drugoj polovini meseca počinju pripreme za berbu poznih sorti jabuka i krušaka, a sazreva i dunja. U gajbice, u kojima će se voće čuvati tokom zime, treba ređati samo zdrave i neoštećene plodove. Malo oštećeni mogu se iskoristiti za pripremu sokova, džemova, pekmeza ili sušenje i pripremu voćnog čipsa kao zdrave zimske grickalice.

. U šljivicima na većim nadmorskim visinama privodi se kraju berba šljiva i  pripremaju burad za pečenje rakije.