Rakija i od bundeve

Idući od sajma do sajma, od festivala do festivala, mnogo toga smo videli i probali. Ipak, rakiju od bundeve do sada nismo. I nije to čudo nad čudima, niti je nešto što nije moglo da se napravi, samo se do Silvestera Ruskovskog iz Kucure retko ko toga setio. On bundeve gaji na svom imanju, semenke odvaja, zamrzava i prodaje, a meso bundeve pretvara u rakiju.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

Na prvi gutljaj čini se da je blaga, da se može dosta popiti, ali na kraju čašice shvatite da je jedna dovoljna, da je to prava mera. To su naši utisci, a od domaćina smo čuli priču o putu od bundeve do rakije:

– Bundevu proizvodimo na našem imanju i od njenog mesa pečemo rakiju. Postupak je uglavnom isti kao i kod voća. Bundeva se iseče na kocke, samelje i od tog džema se peče rakija. U džem se doda malo vode, jer je bundeva suva, kao i tri posto šećera, da bi se pokrenulo vrenje. Kada počne vrenje, mora se paziti na temperaturu u prostoriji tokom fermentacije, jer bundeva dospeva u hladno vreme, a fermentiše na 25 stepeni.

Zbog toga komina treba da bude u toplim prostorijama. Ako temperatura nije dobra, desi se da ne bude ništa od rakije. Silvester mesec dana brine najviše o temperaturi, jer je to potrebno vreme da se završi vrenje.

– Od bundeve ne možete dobiti puno rakije – kaže on – nekih sedam litara na dvesta kilograma komine. Radi se klasičan prepek kao i kod svake druge rakije. Prvo se ispeče meka rakija, odvoji se patoka i srce, zatim se radi prepek. Kada je ispečena, ima 45 procenata alkohola i odležava u staklenim posudama.

Ruskovski proizvedu 400 do 500 litara rakije od bundeve godišnje. Osim ove rakije, Silvester peče i krušku, dunju, jagodu, lozu i rakiju od duda.

– Dudova u Kucuri još ima dosta, pa može od njih i da se peče rakija. Nema razlike, rakija od duda se peče isto kao i ostale rakije, samo je malo jača. Ona ima 48 do 50 stepeni, ali to ne sprečava ljude da je kupuju i piju, naprotiv.

I domaćima i strancima, po rečima Ruskovskog, prijaju dud i bundeva, jedino što bundeva ne može zvanično da se takmiči jer nije voćna rakija. Ipak je proglašena hitom na Sajmu ludaje u Kikindi, s ponosom ističe naš sagovornik.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno