Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Rakija i od bundeve

Rakija i od bundeve

21352

Idući od sajma do sajma, od festivala do festivala, mnogo toga smo videli i probali. Ipak, rakiju od bundeve do sada nismo. I nije to čudo nad čudima, niti je nešto što nije moglo da se napravi, samo se do Silvestera Ruskovskog iz Kucure retko ko toga setio. On bundeve gaji na svom imanju, semenke odvaja, zamrzava i prodaje, a meso bundeve pretvara u rakiju.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

Na prvi gutljaj čini se da je blaga, da se može dosta popiti, ali na kraju čašice shvatite da je jedna dovoljna, da je to prava mera. To su naši utisci, a od domaćina smo čuli priču o putu od bundeve do rakije:

– Bundevu proizvodimo na našem imanju i od njenog mesa pečemo rakiju. Postupak je uglavnom isti kao i kod voća. Bundeva se iseče na kocke, samelje i od tog džema se peče rakija. U džem se doda malo vode, jer je bundeva suva, kao i tri posto šećera, da bi se pokrenulo vrenje. Kada počne vrenje, mora se paziti na temperaturu u prostoriji tokom fermentacije, jer bundeva dospeva u hladno vreme, a fermentiše na 25 stepeni.

Zbog toga komina treba da bude u toplim prostorijama. Ako temperatura nije dobra, desi se da ne bude ništa od rakije. Silvester mesec dana brine najviše o temperaturi, jer je to potrebno vreme da se završi vrenje.

– Od bundeve ne možete dobiti puno rakije – kaže on – nekih sedam litara na dvesta kilograma komine. Radi se klasičan prepek kao i kod svake druge rakije. Prvo se ispeče meka rakija, odvoji se patoka i srce, zatim se radi prepek. Kada je ispečena, ima 45 procenata alkohola i odležava u staklenim posudama.

Ruskovski proizvedu 400 do 500 litara rakije od bundeve godišnje. Osim ove rakije, Silvester peče i krušku, dunju, jagodu, lozu i rakiju od duda.

– Dudova u Kucuri još ima dosta, pa može od njih i da se peče rakija. Nema razlike, rakija od duda se peče isto kao i ostale rakije, samo je malo jača. Ona ima 48 do 50 stepeni, ali to ne sprečava ljude da je kupuju i piju, naprotiv.

I domaćima i strancima, po rečima Ruskovskog, prijaju dud i bundeva, jedino što bundeva ne može zvanično da se takmiči jer nije voćna rakija. Ipak je proglašena hitom na Sajmu ludaje u Kikindi, s ponosom ističe naš sagovornik.