Rakija ili vinjak, pitanje je…

Milan Kostić ima destileriju u selu Šljivovice na Zlatiboru. Zvučnog je imena Prezident, a i ukus rakije, kao i pakovanje zvuče. Onako gromoglasno, zlatiborski. U toj destileriji proizvode vinjak i sve voćne rakije sasvim prirodno, bez dodavanja šećera što je u nas česta pojava.  

– Rakiju pečemo u novim automatizovanim kazanima od 500 litara od šljive, dunje, kajsije, kruške i grožđa. Košticu odstranjujemo jer smatramo da je tako bolje, sve zavisi od ukusa, mada je meni bolje i kvalitetnije kad se vadi. Radimo prepek, u stvari duplu destilaciju. Prvo meki destilat, pa prepek mekog na gotov proizvod koji se kasnije razblažuje i dovodi na određenu jačinu – šljivu i vinjak Milan stavlja na odležavanje u hrastovu burad, a ostalo u prohrom.

– Rakija šljiva i vinjak odležavaju u hrastovim buradima, ostale u prohromu. Vinjak dobijamo kad ocedimo vino od grožđa i pustimo da fermentiše 32 – 33 dana. Fermentacija je gotova kad je oko šest procenata šećera. Destilacija se vrši kao i kod rakije, prvo meki destilat, pa ga prepečemo. Imamo vinjak koji je peta godina, ali još nije sazreo, nije pravi –  a kad je pravi to znaju samo majstori koji ga prave.

Kad je sazreo ocenjujemo po ukusu.  Znate i sami treba da ima taj ukus vinjaka, da bude takav da kroz grlo klizne u stomak, a da ne peče – rekao je Milan za Dobro jutro.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18