Rakija je nacionalni brend, poreklo i kvalitet moraju da se štite

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović najavio je da će Ministarstvo zajedno sa Savezom proizvođača rakije Srbije i nadležim institucijama pokrenuti kampanju edukacije stanovništva o riziku od konzumacije i prodaje jakih alkoholnih pića od neregistrovanih proizvođača, sumnjivog kvaliteta, potencijalno opasnog po zdravlje konzumenata. Momirović je naglasio kako je naša obaveza da štitimo kvalitet rakije, jer je ona naš nacionalni proizvod koji je UNESKO uvrstio na svoju Listu svetske kulturne nematerijalne baštine, saopštilo je Ministarstvo.

„Moramo da uložimo jako puno energije kako bismo pospešili proizvodnju i zajednički sa proizvođačima radili na podizanju kvaliteta rakija proizvedenih u Srbiji. Da bismo to postigli moramo zajednički snagama da radimo na uređenju tržišta, kako bi zaštitili potrošače i kako bi građani imali bezbedan i kvalitetan proizvod. Šljivovica nije običan proizvod, to je sasvim sigurno najveći brend u hrani i piću koji naša država ima i naša je dužnost da zaštitimo potrošače i zaštitimo rakiju kao nacionalni brend Srbije“, istakao je Momirović.

Navodi se da je na sastanku zaključeno ministra i predstavnika Saveza proizvođača rakije da Srbija ima dobar i moderan Zakon o jakim alkoholnim pićima, ali i evidentan problem, jer veliki broj ljudi nije upoznat sa zakonskim regulativama koje im omogućavaju da posluju u legalnim tokovima. Momirović je upozorio sve potrošače da proizvedena rakija, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize, nije bezbedan proizvod, navodi se u saopštenju.

Tanjug

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime