Silvester Ruskovski, iz sela Kucura kod Vrbasa, peče rakiju od bundeve, koju uzgaja na površini od jednog jutra na svom imanju. Kaže da potražnje za ovom vrstom rakije ima. Osim od bundeve, Ruskovski je peče i od duda, ali i cedi ulje od suncokreta, pravi sok od bagrema i liker od smokve.

– Mušterijama je interesatna rakija od bundeve. Hoće da je kupe, nose je i za poklon. Bundeva je sama po sebi zdrava, ne prska se. A rakija se pravi kao i svaka druga. Isecakamo bundevu na komade, onda je meljemo, stavljamo u burad. Kad provri pečemo je. Ali mora da se pazi kod pečenja da ne bude nagla vatra. Nekima ova rakija odgovara, nekima ne, kao i kod svake rakije. Svako bira prema svom ukusu. Ali ne desi se da neko ne zastane, bar da pogleda – kaže Silvester Ruskovski.

Dodaje da nakon što meso bundeve pripremi za destilaciju, dodaje malo šećera.
– Ali to je mala količina, tek toliko da počne fermentacija. Godišnje ispečem oko 600 litara ove rakije, koja je postala zaštitini znak naše porodične proizvodnje – kaže Silvester.

A sve semenke iz srca bundeve Ruskovski peče i prodaje. Tako se od ove namirnice malo šta baca. Porodica se, inače, bavi proizvodnjom i klasične zimnice, poput džemova, likera i sirupa, ali vole tržištu da ponude i nešto neubičajeno.
– Pečemo rakiju i od skoro zaboravljenog duda. Stabla rastu u mojoj bašti. Imam ih 17, pa godišnje ispečem oko 400 litara dudovače. Ukupno klasičnih i neobičnih rakija ispečemo oko 4.000 litara svake godine – kaže Silvester i dodaje:
– Pravimo hladno ceđeno ulje od suncokreta i ljudi vole da ga kupuju, jer se razlikuje od industrijskog. Takođe je interesantan i liker od naših smokvi, ali smo od ovog voća pekli i rakiju. A imamo i sirup od čuvene zove, ali i još lepši od cveta bagrema.
Tekst i foto: Biljana Nenković
 
			


