Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ RANA SETVA POVRĆA: Rotkvice otporne na niske temperature

RANA SETVA POVRĆA: Rotkvice otporne na niske temperature

259

U našim krajevima vidljivi su prvi znaci proleća i na poljima ima sve više posla. Kada je reč o povrtarskim kulturama, određene vrste vole ranu setvu – spanać, crni i beli luk, grašak, rotkvica – te se za nju valja na vreme pripremiti.

Piše: Tanja Prolić

Evo detalja o ranoj setvi rotkvica, jednogodišnje povrtarske kulture koja se gaji zbog svog zadebljalog korena sočnog ukusa i bogatog vitaminima. On se, na donjem delu, produžava u tanki, pravi koren, dok na gornjem delu ima vrlo skraćenu stabljiku s rozetom lišća.

Ne podnose monokulturu

Rotkvice brzo rastu i uz optimalne uslove pristižu na berbu već za 30 dana. Nisu mnogo zahtevne za uzgoj i jedna su od omiljenih kultura za gajenje u manjim porodičnim baštama. Dobro podnose hladnoću, seme im je otporno na temperaturu od čak -4 stepena. Kada je toplija zima, seju se krajem februara, ili češće u martu.

Rotkvica je biljka s plićim korenom te joj najviše pogoduje lagano, humusno zemljište koje je dobro usitnjeno i koje nakon navodnjavanja ne stvara pokoricu. Potrebno je izbegavati peskovita zemljišta, jer se neće postići zadovoljavajući kvalitet zadebljalog korena, kao i glinasto-ilovasta zemljišta, jer će berba rotkvice u tom slučaju biti otežana.

Optimalna rN vrednost zemljišta je od 5,5 do 7, na alkalnim zemljištima ne ostvaruje se intenzivna boja, a vlažnost zemljišta 60 do 75 % poljskog vodnog kapaciteta. Ravnomerna vlaga tla jedan je od presudnih faktora za postizanje željenog kvaliteta.

Rotkvica ne podnosi monokulturu, na istom mestu se može gajiti tek nakon četiri godine, jer posle berbe ostavlja iscrpljeno zemljište, a treba izbegavati i druge biljke iz iste porodice. Najbolje pretkulture su im paradajz, krastavac, tikvice, mahunarke. Zašto? Kako rotkvica ne podnosi direktno đubrenje stajskim đubrivom, najbolje je sejati je posle paradajza, krastavaca ili tikvica, dok mahunarke ostavljaju dosta azota u zemljištu, te se prilikom setve rotkvica nakon graška ili pasulja mahunara ne moraju dodavati azotna đubriva. Prekomerne količine mogle bi uticati na smanjenje kvaliteta.

Važno je “pogoditi” vreme setve

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us