Насловна АРХИВА РАНЕ СОРТЕ ЈАБУКЕ – Заслужују пажњу произвођача воћа

РАНЕ СОРТЕ ЈАБУКЕ – Заслужују пажњу произвођача воћа

Због раног времена сазревања и веће потражње за првим свежим јабукама ове сорте могу да постигну релативно добре цене

3120

Сезона бербе јабука траје од јуна до новембра. У овом периоду сазревају ране или тзв. летње сорте. И њихови плодови су права ризница хранљивих материја, специфичног укуса и великих здраствених вредности. Такође, због веће потражње за првим свежим јабукама могу да постигну релативно добре цене на тржишту.  

Једна од најранијих летњих  јабука је сорта “клоз”. Бере се у другој половини јуна. Препознаје се по средње крупним до крупним плодовима танке светложуте покожице, прекривене пругастим црвенилом. Зеленожуто и сочно месо је киселкастослатког укуса и пријатне ароме. Плодови ове сорте неравномерно дозревају,  па се морају брати у два или три наврата. Кратко се чувају, око две недеље, и не подносе дужи транспорт. Када се са бербом закасни, плодови брашњаве.

Крајем јуна и почетком јула за бербу пристиже “старкова најранија”. Има средње крупне плодове преливене јарким црвенилом. Бледожуто месо је испод покожице благо црвено, средње чврсто, сочно, ароматично, слатко с пријатним киселинама. Добро подноси руковање и превоз, али стајањем брашњави.

Према наводима стручњака, једна од најатрактивнијих сорти која сазрева крајем друге и почетком треће декаде јула је “дискавери”. Има средње крупне, пљоснате, лепо обојене плодове одличног укуса и добрих манипулативних својстава. Нису склони опадању и дуго задржавају чврстоћу и свежину, због чега потрошња ове сорте траје дуже од других летњих сорти. Такође, почиње рано да рађа, али даје само умерене приносе.  

По атрактивности плодова издваја се “вилиамс прајд”, сорта јабуке са просечном масом плода од 180 грама, а на подлози М-9 достижу више од 25О грама. Имају интензивну пурпурну допунску боју прекривену пепељком 90 одсто. Облик плода је округластоспљоштен, месо је крем боје, пријатног киселкастослатког укуса, карактеристичне ароме.    

“Петровача” је стара сорта јабуке која сазрева у периоду од почетка до средине јула, око Петровдана, по чему је и добила име. Препознаје се по ситним лоптастокупастим плодовима танке и глатке покожице, која је у почетку бледожута, а касније сламастожута, са сунчане стране прошарана руменилом. Постоје варијетети – црвена и бела  “петровача”, који се разликују по величини плода и боји покожице. Месо плода је бело, доста сочно, слатко и пријатног и препознатљивог мириса.  

Почетком јула за бербу пристиже и “видовданка”. Ова стара сорта има крупне плодове, али слично “петровачи”, врло лако опадају у технолошкој зрелости. И поред тога што се одликује високим степеном толерантности на паразите, стручњаци препоручују да се гаји само у аматерским засадима.   

У ране сорте се сврстава и “памуклија”, стара домаћа сорта јабуке. Погодна је за стону употребу, али и за прераду, нарочито производњу џема, чак и без додавања шећера. Има средње крупан плод, светложуте боје, са сунчане стране румено обојен. Месо ове јабуке је слатко, сочно и мекано, по чему је и добила име везано за памук.   

“Мантет” је као и већина летњих сорти погодан за гајење на окућницама и на имањима поред већих тржних центара. За бербу пристиже у другој половини јула. Има  средње крупан, лоптастокупаст и благо ребраст плод. Покожица је танка и прекривена јаркоцрвеним праменовима. Жућкастобело месо је веома сочно и ароматично. Плод је осетљив на удар, па се мора пажљиво брати.

“Рани делишес” се свртава у стоне сорте јабуке. Одликује се крупним, лоптастоколачастим плодовима, жућкастозелене основне боје покожице. На појединим плодовима са сунчане стране се налази дискретно руменило. Кремастобело, средње чврсто и сочно месо је слатконакисело, благо ароматично и квалитетно. Плод може да се сачува петнаест дана.

“Самеред” сазрева у првој декади августа. Има средње крупне лоптастоиздужене плодове са жутозеленом основном бојом покожице, која је преливена пругастим интензивно пурпурним црвенилом. На плоду се јасно уочавају лентицеле. Беличасто, чврсто и сочно месо је слатконакисело, благо ароматично и укусно. У неповољним условима може да се јави рђа на покожици.                                     

С. Малиновић

Добро јутро број 556 – Август 2018.