RASAĐIVANJE POSTRNOG KUPUSA: Letnji posao za zimsko uživanje

Piše: S. Mujanović

Kraj juna i prva polovina jula pravo je vreme za sadnju kasnog ili postrnog kupusa, namenjenog za kiseljenje ili čuvanje u skladištu za zimsku potrošnju. Optimalno vreme sadnje je od 20. juna do 20. jula. Ovo povrće dolazi na drugo mesto u plodoredu i sadi se na mesto biljaka koje su završile razvojni ciklus. Ali, nije svejedno gde će se rasaditi. Najbolji predusevi za njega su grašak, koji obogaćuje zemljište azotom, i žitarice, a na toj parceli kupusnjače ne bi trebalo da su gajene poslednje četiri godine.

Sadi se samo kvalitetan, zdrav rasad, koji ima pet do šest razvijenih listova i porastao je desetak centimetara. Iako nije pravilo, preporučuje se da se jedan dan pre sadnje rasad dobro zalije, jer će se tako smanjiti stres koji prati svaku biljku kada se presađuje. Ne preporučuje se da se zaliva na sam dan rasađivanja, jer će mlade biljke biti krte i lako će se lomiti.

Sadi se u rupe, iskopane na dubinu od petnaestak centimetara, u koje se dodaje po kašika mineralnog đubriva i pepela, i zalije s jednom litrom vode. Biljčica treba da bude posađena dublje nego kada je bila u rasadu, sve do kotiledonih listića. Razmak u redu i između redova zavisi od sorte. Posle sadnje potrebno je dobro zaliti posađene biljke.

Ukoliko je sunčeva svetlost jaka, i vladaju visoke temperature, potrebno je presađene biljke zaseniti tokom prvih nekoliko dana, kako bi se lakše privikle na nove uslove. Ukorenjivanje se završava za petnestak dana, i tada počinje intenzivna proizvodnja.

Navodnjavanje je najvažnija mera koja ne sme izostati u ovoj proizvodnji. Svaka dva do tri dana potrebno je sadnice zaliti sa dva do tri litra vode. Ritam zalivanja i količina zavise od vremenskih uslova. Posle mesec dana mladi kupus je već razvio koren i zalivanje se proređuje na jedno do dva u toku sedmice, sa 10 litara vode po kvadratnom metru, a navodnjava se rano ujutru ili kasno uveče.

Kupus traži puno hraniva jer zavija veliku lisnu masu. Prvi put se prihranjuje već sedam dana posle rasađivanja, drugi put u fazi intenzivnog rasta listova.

Ovo povrće ne voli pokoricu i korov i zato ga valja češće okopavati. Berba kasnog kupusa je sukcesivna i traje od kraja oktobra do sredine novembra. Beru se tvrde i dobro formirane glavice. Ne bi valjalo da zrele glavice stoje dugo u polju jer, čim se okiša, one će pucati i smanjiće im se tržišna vrednost.

Mirođija poboljšava ukus

Možda niste znali, ali neke biljke, posađene pored kupusa, zaštitiće ga od napada štetočina i pojave bolesti. To su pre svega paradajz i mahunarke, a dobra je i mirođija, jer će mu poboljšati ukus.

razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,