Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ РАСАДНИК МИЛОЈЕВИЋ У ЉУБАВИ КОД КРУШЕВЦА: Тежак посао који се исплати

РАСАДНИК МИЛОЈЕВИЋ У ЉУБАВИ КОД КРУШЕВЦА: Тежак посао који се исплати

189

Породични расадник с осамдесетогодишњом традицијом калемљења винове лозе и производње садног материјала, произведе и купцима испоручи око 100.000 воћних и лозних садница годишње.

Због повећане тражње, производе око 30.000 садница дуња и саветују оне који имају дилему шта да производе, да размишљају о дуњи. У свету је нема довољно, даје и сокове, и џемове, слатко, компоте, и ракију, и свежа се једе, а лако се чува, не треба јој хладњача.

Под паролом ,,Здраво воће свако хоће“ расадник Милојевић у Љубави код Крушевца годишње, произведе и купцима испоручи око 100.000 воћних и лозних садница. Породица Милојевић дуже од 80 година бави се калемљењем винове лозе и производњом садног материјала, каже најмлађи представник породичног посла Никола Милојевић (30).

  • Још пре Другог светског рата мој прадеда Вукоман и његов отац познавали су производњу садног материјала и калемљење винове лозе. То се некада продавало на пијацама. Оснивањем задруга 60-их година прошлог века почело се с извозом калемова на тржиште тадашњег Совјетског Савеза. Била је отворена калемарска школа код нас, па се и мој прадеда обучио и почео да производи веће количине. Уз деду Бранка и оца Мирољуба, и ја сам научио калемљење, а завршио сам и Високу пољопривредно-прехрамбену школу у Прокупљу. Свој расадник званично смо регистровали пре неколико година – каже Никола.

На око два хектара земље расадник производи саднице најтраженијих, али и неких ретких аутохтоних сорти воћа и винове лозе. Милојевићи производе саднице јабуке, крушке, шљиве, кајсије, брескве, нектарине, трешње, вишње, лешника, ораха, бадема, дуње, мушмуле, винове лозе, украсног воћа (киви, јапанска јабука каки, аронија, рибизла, купина, малина, дрен, зова, црна рибизла, смоква). Ту су и старе сорте воћа које су отпорније на болести и штеточине и не захтевају заштиту хемијским препаратима, као што је јабука петровача, будимка, колачара, кожара, шуматовка, крушка лубеничарка, јечменка, калуђерка, караманка, вишња марела и облачинска, трешња ђурђевка, виноградарска бресква, домаћа мушмула, домаћи орах.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us