Raspevana kuvarica iz Jagodine

U svetu postoja svakakve kuvarice, ljute, nasmejane, brze, spore, one koje vole to da rade i one koje su, prosto, životom naterane. Ova naša Jovanka Jevtić, iz sela Belica kod Jagodine, je raspevana. Voli i da peva i da kuva, član je tri hora, vlasnica gazdinstva, filolog i blogerka. I sve se to nekako uklapa i daje rezultate.

– Na svom imanju se bavim proizvodnjom inovativne zimnice. To podrazumeva da ste drugačiji od drugih, varijacije na temu. Pravim džem od šljiva sa đumbirom koji se odlično slaže uz meso i sireve, takođe i džem od praske i đumbira koji može da se jede mladim sirevima. Naravno, nezaobilazan je džem od ljutih papričica koji jedemo i uz kuvana jela, a koristimo ga za izradu slanih i slatkih delikatesa – objašnjava Jovanka šta smatra inovativnom zimnicicom. Voće koje koristi je uglavnom iz njenih zasada, mada kada ga nestane pridodaju komšije.

– Imam 60 % svog voća, maksimalno se trudim da ga iskoristim. Ukoliko zafali nečega kupujem, ali isključivo od poznatih ljudi, mojih prijatelja. Znam da je zdravo, da nije prskano i da će proizvod biti kvalitetan – a te kvalitetne proizvode Jovanka reklamira preko instagrama i ostalih društvenih mreža. Ono što joj ponekad zaustavi pesmu i osmeh je činjenica da mnoge žene nemaju mogućnost koju ona ima, da internet nije dostupan svim ženama i da mnogi kvalitetni proizvodi ostaju neotkriveni.

– Mora jedna stvar da se razluči. Žensko preduzetništvo kao takvo u Vojvodini nije isto kao u ostatku Srbije. Ne može žena koja živi deset ili dvadeset kilometara od svoje komšinice, koja je na vrhu planine i nema mogućnosti za internetom, da ima iste uslove koje imam ja ili neka žena u Vojvodini gde su sela ušorena i odlično umrežena. Tamo žena nema fejsbuk, jedva ima ili nema signal za telefon. Kako ona da se reklamira putem društvenih mreža. Zbog toga mnogi kvalitetni proizvodi ostaju neotkriveni. Takav je primer žena sa Stare planine, koje imaju fantastičan sir, kajmak, odličnu zimnicu, sve ih netaknute prirode, ali ko zna za njih – pita se raspevana kuvarica koja je svoju ljubav prema prirodi, kuvanju, i pesmi, na žalost svojih roditelja, pretočila u posao.

– Pevam alt u nekoliko horova i horsko pevanje je moja ljubav, te sam rešila  da tu ljubav pretočim u kuvanje sa pesmom. Tako je nastao moj sajt i blog  „Carstvo raspevane kuvarice“. Uvek me je privlačilo pravljenje zimnice, i poljoprivreda je moje primarno zanimanje, mada moj otac se ne bi složio sa tim. Kako sam studirala Filološki fakultet, odsek biblioteksrstvo i informatika, mislio je da ću raditi od osam do tri, penziono, socijalno, sve kako ide po redu. Majka je bila istog mišljenja, a evo ja putujem Srbijom, kuvam, pevam. Želela sam slobodu, da budem svoj čovek, da imam svoje i da ne zavisim ni od koga. Imam svoj mir, svoje leptiriće kad izađem iz kuće, uživam u tišini i životu, uživam u kulinarstvu –  a kad spojite ljubav i korisno, bar po Jovankinom osećanju, to je onda pun pogodak.

– Sto posto sam ispunjena duhovno, finansijsi bi moglo bolje ali nisam đavo, ne treba mi mnogo – rekla je Jovanka za Dobro jutro.

Tekst i foto. Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18