Rast cena kukuruza, pad cene ječma

Rast cene kukuruza, stagnacija cena pšenice i soje, te pad cene ječma, obeležile su nedeljno trgovanje na Produktnoj berzi.

Kukuruz se tokom nedelje trgovao od 32 dinara za kilogram bez PDV-a do 31 dinar. Ponderisana cena je 31,83 dinara za kilogram što je 2,7 posto rasta u odnosu na prethodni period.

Počela je žetva pšenice a na Produktnoj berzi zabeležena je smanjenja aktivnosti učesnika i povećana ponuda. Ugovori za pšenicu ovogodišnjeg roda zaključeni su po ceni od 38,00 din/kg bez PDV-a za pšenicu sa minimum 15 procenata proteina. Cena soje od početka juna je na istom nivou a berzanski ugovori ove nedelje zaključivani su u rasponu od 72,5 do 72,6 din/kg bez PDV-a. Ponder cena je 72,58 dinara, što je minimalno smanjenje cene od 0,07 posto.

Zbog veće ponude cena ječma tokom nedelje pala je sa 33 na 32 dinara za kilogram bez PDV-a. Ponderisana cena je 32,5 dinara, što u odnosu na prošlu nedelju predstavlja pad od 4,41 procenata.

Ugovor za uljanu repicu zaključen je po 85,12 dinara za kilogram bez PDV-a, što je 725 evra za tonu.

Tokom ove nedelje na Produktnoj berzi prometovano je 950 tona robe, ukupne finansijske vrednosti 48,8 miliona dinara.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.