Rastavić za zaštitu od pepelnice i rđe

Rastavić (Equisetum arvense) je poznat po tome da njegov nadzemni deo sadrži silicijumovu kiselinu, flavonoide i tragove alkaloida. U organskoj proizvodnji u kojoj se upotrebljavaju samo biološki preparati, koristi se za zaštitu protiv  pepelnice, rđe, raznih vrsta grinja i crvenog pauka.

Uvarak ili čorba od rastavića se priprema  od jednog kg svežeg rastavića (ili 150 g osušenog) koji se potopi u 10 litara vode i ostavi da odstoji 24 časa. Drugi dan rastavić se izvadi i skuva se u manjem delu vode u kojoj se namakao, tako da polako vri oko 30 minuta. Ostavi se poklopljen da se ohladi, a zatim se doda preostala voda u kojoj se namakao. Upotrebljava se u odnosu 1 : 5. Biljke treba prskati kada je vreme lepo i sunčano, po mogućstvu svake dve nedelje. Silicijumova kiselina raspoređuje se po površini lista i stvara skramu, što otežava parazitima da prodru u tkivo, odnosno „blokira“ početak infekcije. Veoma je dobro i sredstvo od rastavića i koprive. Ako prvo prskanje nije zadovoljavajuće, treba ga ponoviti.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18