Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Rastavić za zaštitu od pepelnice i rđe

Rastavić za zaštitu od pepelnice i rđe

1482

Rastavić (Equisetum arvense) je poznat po tome da njegov nadzemni deo sadrži silicijumovu kiselinu, flavonoide i tragove alkaloida. U organskoj proizvodnji u kojoj se upotrebljavaju samo biološki preparati, koristi se za zaštitu protiv  pepelnice, rđe, raznih vrsta grinja i crvenog pauka.

Uvarak ili čorba od rastavića se priprema  od jednog kg svežeg rastavića (ili 150 g osušenog) koji se potopi u 10 litara vode i ostavi da odstoji 24 časa. Drugi dan rastavić se izvadi i skuva se u manjem delu vode u kojoj se namakao, tako da polako vri oko 30 minuta. Ostavi se poklopljen da se ohladi, a zatim se doda preostala voda u kojoj se namakao. Upotrebljava se u odnosu 1 : 5. Biljke treba prskati kada je vreme lepo i sunčano, po mogućstvu svake dve nedelje. Silicijumova kiselina raspoređuje se po površini lista i stvara skramu, što otežava parazitima da prodru u tkivo, odnosno „blokira“ početak infekcije. Veoma je dobro i sredstvo od rastavića i koprive. Ako prvo prskanje nije zadovoljavajuće, treba ga ponoviti.

Piše: Svetlana Mujanović