Ratare brine suša i ogromno poskupljenje troškova setve

Optimalni rokovi za setvu pšenice polako ističu, a taj važan i obiman posao privodi se kraju i u kikindskom ataru. Neznatno veće površine biće ove jeseni zasejane žitom, odnosno oko 14 hiljada hektara. Ono što najviše brine ratare je suša, visoke temperature za ovo doba godine, a posebno ogromno poskupljenje troškova setve.

Iako se optimalni setveni rokovi poštuju, ćudljive vremenske prilike svakako utiču na planove ratara. Setva pšenice u kikindskom ataru polako se privodi kraju, ali su oči uprte u nebo i preko potrebnu kišu.

– Od početka oktobra nastupio je sušan period i ekstremno topao period, tako da čekamo padavine, kako bi se ovaj posao okončao i ozimi usevi nikli – kaže Aleksandar Pap, PSS Kikinda.

Ove godine, Miloš Miškov, poljoprivrednik iz Kikinde, odlučio se za nešto više površina pod pšenicom. Iako su mnogi požurili, njemu taj važan posao u poljoprivredi tek predstoji.

– Podzemne vlage nema već pet-šest godina. Da nam padne i 500-600 litara kiše, meni se čini da je malo. Neki su već posijali ječmove, ja vidim u ataru da žute. Nisi pametan šta raditi, kako raditi – kaže Miloš Miškov, poljoprivrednik iz Kikinde.

Troškovi setve značajno su porasli, pa je teško izvesti prave kalkulacije. Ulagati se mora, raditi se mora, a mnogo je nepoznanica pred ratarima.

– Đubrivo je naročito poskupelo. Imamo situaciju da je čak i 300 procenata veća cena nego za prethodnu setvu – kaže Pap.

– Sve je poskupelo, nafta, veštačko đubrivo, seme, sve je otišlo gore. Sad se i arende dižu – kaže Miškov.

I pored problema, raduje da se mlade snage odlučuju za poljoprivredu i nastavljaju porodičnu tradiciju.

– Teško je izdržati, veliki broj ljudi odustaje od bavljenja poljoprivredom. Teško je, zapravo mlade nagovoriti da dođu na selo i da se bave poljoprivredom. Ja ne odustajem, borimo se dalje, nastavljamo – kaže Svetozar Sadžak, Kikinda.

Neznatno veće površine u kikindskom ataru biće ove jeseni zasejane žitom, odnosno oko 14 hiljada hektara. Pored rada i ulaganja, pravovremenu primenu agrotehničkih mera, za dobre prinose u fabrici pod otvorenim nebom treba imati i duge okolnosti na svojoj strani.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime