Ratari zadovoljni prvim prinosima kukuruza

Petnaest dana pre uobičajenog roka, a zbog dugotrajne suše, u Vojvodini je počela žetva kukuruza kojim je proletos u Srbiji zasejano nešto više od milion hektara. Iako vremenske prilike tokom vegetacije nisu pogodovale razvoju ove kulture, ratari su zadovoljni prvim prinosima.

Slobodan Živović, poljoprivredni proizvođač iz Lukićeva pored Zrenjanina, među prvim je Banaćanima koji je počeo žetvu kukuruza. Setvu je obavio u optimalnom roku i primenio je kompletnu agrotehniku, pa je zadovoljan prvim prinosima.

„Imam ove godine posejanih 230 hektara, prosek neki koji očekujem bi trebao da bude sedam tona po hektaru. Znači, ima lošijih i boljih njiva, zavisno od dela atara gde je koliko kiše palo“, navodi Slobodan Živović iz Lukićeva.

Tomislav Bačić kukuruz je ovoga proleća zasejao na 220 hektara. Prvim prinosima od sedam tona po hektaru je zadovoljan kao i trenutnom cenom.

„Ja sam zadovoljan sa ovom cenom od 25 dinara. Nismo imali tu cenu od 2009. godine. Sada je ponovo imamo i je mislim da ne možemo biti nezadovoljni“, navodi Bačić.

Kukuruz je ovoga proleća na području pet opština Srednjeg Banata zasejan na 80.000 hektara. U Poljoprivrednoj stručnoj službi u Zrenjaninu prikupljaju prve rezultate žetve.

„Žetva je tek krenula, ali biće i velikih odstupanja. Imamo parcele gde je došlo do košenja za silažu kukuruza gde nije ostalo zrno, gde nije bilo nalivanja, ali imamo i gde će biti visoki prinosi“, navodi Kristina Salapura, direktorka PSS Zrenjanin.

Za razliku od prethodnih godina kada je u očekivanju bolje cene većina ratara ostavljala kukuruz na čuvanje, ove jeseni po svemu sudeći, zbog dobre cene, odmah će ga plasirati na tržište.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno