Ratluk po receptu iz 1936. godine

Keka ratluk je napravljen po recepturi iz 1936. Ratluk se kuva, ručno mesi i pravi i izliva u kalupe. Zašto smo došli do ideje da baš bude sa malinom? Zato što je malina srpski brend i koristimo malinu sorte vilamet direktno iz Arilja. Stavljamo liofilizovanu malinu. Proces liofilizacije ide tako što se malina smrzne na temperaturi od -50 do -60 stepeni, suši se, što znači da se izvlači vlaga vakuumom u komori. Kada je iz nje izvučena sva voda, ostaje suva materija koju mi stavljamo u ratluk.

Njegov rok trajanja je godinu dana i uvek upozorimo potrošače da ga ne stavljaju u frižider kako se ne bi stegao jer je ručno pravljen. Kupuju ga i ljudi koji su alergični na gluten jer ga isperu i pojedu taj meki unutrašnji deo. Nema veštačkih boja i aroma i odličan je slatkiš tokom posta.

Tekst: Z.D.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18