Насловна РАЗНО RAZUMETE LI JEZIK POVRĆA: Govor lišća, cveća i plodova

RAZUMETE LI JEZIK POVRĆA: Govor lišća, cveća i plodova

256

Dugogodišnjim druženjem s povrtarskim biljkama pravi baštovani nauče i njihov jezik. Ponekad im je dovoljan samo jedan pogled, pa da shvate koje muke muče svaku biljku posebno. U tom čudesnom svetu povrća najpričljiviji je, čini se, paradajz. Za čas ume da nam se, bez ijedne reči, izjada, da ukaže na sve svoje muke, a zna i da pokaže kad je srećan i kada mu je sve potaman.

Piše: Svetlana Mujanović

Jednostavno, dovoljan je samo jedan pogled pa da se paradajz i baštovan razumeju. Pokušajte i vi da razumete šta vam ovo povrće poručuje.

Najživlji dijalog pred cvetanje i zrenje

Prvo tiho jadanje je dok je paradajz još u fazi rasada. Ako mlad rasad dobije plavičastu i ljubičastu boju, koja se s porastom temperature izgubi, znak je da je biljkama hladno, da temperaturu valja češće kontrolisati i nastojati da bude što ujednačenija. Ako biljke budu duže izložene temperaturi ispod 18 Celzijusovih stepeni, listovi i stabljičice mogu dobiti i srebrnastu prevlaku, a neki delovi mogu čak i da se deformišu pa da kasnije ne donose plodove.

U želji da se ubrza porast pa se rasad jače zaliva, čak i kada se to radi vodenim rastvorom đubriva, listovi se uvijaju. To je alarm da se smanji zalivanje. Ove promene se dešavaju i u vegetaciji, kada je paradajz u fazi plodonošenja. Kada se biljkama u vegetaciji odstrani suviše zaperaka odjednom, one ne mogu glasno da jauču, ali im se tada donji listovi udrvene i smanjuju fiziološku aktivnost.

Paradajz najčešće traži pomoć kada počne cvetanje, kada mu je potrebno dosta vode, ali mu smeta visoka temperatura. U takvim uslovima, ako mu baštovan ne pomogne odmah, on odbacuje cvetove, a plodovi koji su ranije formirani neujednačeno su obojeni. Ako se plod nalazi u fazi zrenja, a dnevne temperature su visoke, dok su noćne niske, pa se pored toga desi još i nedostatak fosfora, na njima se obrazuje zelena ili žuta kragna. Temperaturne promene uzrok su formiranja i plodova nepravilnog oblika. Kada naglo zahladni, a paradajz je u fazi punog plodonošenja, vršni delovi plodova će se naborati, na njima će se pojaviti udubljenje ili će se između rebara stvoriti ožiljci, šupljine će biti duboke. Pošto se klima, posebno na otvorenom polju, ne može menjati, plodovi će takvi i sazreti, a čim se temperatura uravnoteži, formiraće se paradajzi uobičajenih sortnih karakteristika.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us