Често се код јабучастих воћних врста појављује рђаста превлака, и то најчешће код златног делишеса. Узрок је појава ниских температура у фази прецветавања, међутим, може се видети и на крушци турандот и кармен да су се појавили рђасти прстенови, баш услед тога што су се у фази прецветавања јавиле ниске температуре.
Овај проблем можемо решити једино у фази прецветавања, третирањем гибералинима. Обично се ради комбинација гибералина и бензил аденина, три пута, али уколико је кишовито време потребно је поновити третман пет до шест пута.
Рђаста превлака умањује комерцијалну вредност производа, како код јабуке тако и код крушке.
Професор др Зоран Кесеровић не очекује да ће у овој години рђаста превлака бити проблем јер крушке нема у Србији, а у овом засаду на потезу Луг на Фрушкој Гори, крушка је заиста добро родила без обзира на лоше временске услове.