Насловна РАЗНО Рецепт за влажну луцерку стиже из Свилајнца!

Рецепт за влажну луцерку стиже из Свилајнца!

267

Мирко Милојевић из села Грабовац код Свилајнца за исхрану крава користи бале влажне луцерке, која по његовом искуству, повећава млечност за око 2,5 литара по грлу. Слушајући савете стручњака и свој инстикт ову сточну храну сам је направио пре неколико година и од тог рецепта не одустаје.

Мирко је дугогодишњи ратар  и сточар који се определио за млечно говедарство. У штали има 14 крава сименталске расе, а на 25 хектара гаји житарице и луцерку. Дневно предаје око 300 литара млека. Међутим, када краве за оброк добију бале влажне луцерке, он у лактофизи има више млека.

– Реч је само о малој разлици и вештини у припреми хране, јер не чекам да се луцерка осуши. Сирову је балирам са око 25 одсто влаге. Прво кошење може да се обавља и по влажном времену. Први дан се коси, други се паузира. Трећи дан се луцерка скупља, а четврти балира. Код следећег кошења луцерку сам прскао инуколатима, пре него што уђе у пресу. Тако сам добио квалитетну луцерку са листом и сви хранљиви састојци су остали у балама. Када се луцерка осуши, листови отпадају и са њом сви нутритијенти – каже Мирко Милојевић.

Бале у специјалној фолији

Мирко је до сопственог решења за исхрану крава дошао када је послушао једног ветеринарског стручњака из Свилајнца. Савет из ветеринарске апотеке је спровео у дело и тако добио квалитетну сточну храну.

– Прошле године сам унапредио тај рецепт, па бале увијам у специјалну фолију, у којој могу да стоје преко целе године, као силажа. Та мала разлика и вештина у припреми хране, без већих додатних трошкова, донела ми је већу добит. Бале можда не изгледају на око лепо, али када их отворите лепо миришу, а краве воле да их једу. У почетки сам водио евиденцију. Оним данима када једу влажну луцерку дају од 30 до 40 литара млека више, него када је у јаслама луцерка из трећег или четвртог кошења, којој је опао лист – наводи Милојевић своја искуства.

Наводи да сточну храну, иначе, сам прави, а осим ових бала краве храни сунцокретовом и сојином сачмом.

– Не користим концентрате за исхрану крава, јер су скупи. Сву храну за исхрану крава сам правим од луцерке и житарица са свог имања. Тако сам трагајући за рецептима дошао до решења, које се у мом случају показало добитним – каже Мирко.

Текст и фото: Биљана Ненковић