Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Recepti od belog sleza

Recepti od belog sleza

468

Beli slez tradicionalno se koristi u medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Koristi se različitim oblicima, uključujući koren, listove i cvetove.

Smiruje kašalj i upale grla: Beli slez ima demulcentna svojstva, što znači da oblaže sluznicu i smiruje iritaciju. Koristi se za ublažavanje kašlja, upala grla, suvoće i otoka.

Olakšava probleme s varenjem: Beli slez ima umirujući efekat na sistem za varenje. Može se koristiti za ublažavanje simptoma želudačne kiseline, žgaravice, gastritisa i iritabilnih creva.

Podržava zdravlje kože: Beli slez se tradicionalno koristi za negu kože. Može se primeniti kao oblog ili dodati u kreme i losione, kako bi se umirila i hidratizovala iritirana koža, opekotine ili rane.

Protivupalno delovanje: Ekstrakt belog sleza pokazuje protivupalna svojstva. Može se koristiti za ublažavanje upala u telu, uključujući zglobove i mišiće.

Imunomodulatorno delovanje: Beli slez ima sposobnost podržavanja imunološkog sistema. Može se koristiti za jačanje imuniteta i ublažavanje simptoma alergija.

Čaj od belog sleza

Ovo je jedan od najčešćih načina pripreme belog sleza.

Uzmite 1-2 kašičice osušenog korena, lista ili cveta belog sleza. Stavite biljne delove u šoljicu vruće vode. Pokrijte šoljicu i ostavite biljke potopljene u vodi 10-15 minuta.

Procedite čaj i po potrebi zasladite medom ili drugim prirodnim zaslađivačem. Možete popiti čaj od belog sleza do tri puta dnevno, u zavisnosti od potreba i preporuka stručnjaka.

Oblozi od belog sleza

Beli slez se može koristiti za izradu obloga, kako bi se smirile upale, iritacije ili otoci na koži. Uzmite suve listove ili koren belog sleza i usitnite ih u fini prah.

Pomešajte prah s toplom vodom, da biste dobili pastu. Nanesite pastu na gazu ili pamučnu tkaninu. Stavite oblog na zahvaćeno područje i pričvrstite ga zavojem. Ostavite oblog da deluje oko 30 minuta do sat vremena. Nakon toga pažljivo uklonite oblog i isperite kožu.

Tinktura od belog sleza

Suvi koren ili listovi belog sleza

Čisti tegla s poklopcem

Alkohol visoke koncentracije (votka ili rakija) – najmanje 40% alkohola

Gaza za proceđivanje

Ako koristite koren belog sleza, možete ga usitniti ili usitniti u manje komadiće. Ako koristite listove, možete ih ostaviti cele ili ih malo usitniti.

Stavite suve biljne delove u teglu. Napunite je do 1/3 do 1/2 zapremine. Prelijte alkohol preko biljnih delova. Alkohol treba da potpuno prekrije biljne delove tako da ih potpuno natopi. Čvrsto zatvorite teglu i dobro je protresite kako biste ravnomerno rasporedili biljne delove i alkohol. Ostavite je na tamnom i hladnom mestu, u ormariću ili ostavi, najmanje 4 do 6 nedelja, povremeno protresite teglu kako biste promešali sadržaj.

Procedite tinkturu kroz sitno sito ili gazu kako biste uklonili biljne delove. Gledajte da iscedite što više tinkture iz biljnih delova.

Prelijte tinkturu u čistu tamnu bočicu koja je dobro zatvorena. Čuvajte tinkturu na tamnom i suvom mestu.

I. Š.