Recepti od patišona

Za nadev:

•             300 g svinjetine ili piletine,

•             100 g pirinča,

•             2 šargarepe, crvena i zelena paprika,

•             2 glavice crnog luka,

•             30 ml ulja,

•             750 ml vruće vode,

•             beli luk, peršun, aleva paprika,

•             so, biber po ukusu.

Priprema:

Iseći kapu tikvice i izvaditi deo semena, posoliti i ostaviti da se odlije višak vode. Meso iseći na male komade i pržiti sa lukom i šargarepom. Dodati paprike, još malo pržiti i sjedini sa pirinčem. Dodati so, biber, peršun i alevu papriku i potom naliti sa oko pola litra vruće vode. Krčkati desetak minuta.

Pre punjenja na dno patišona dodati malo maslaca i potom stvatiti fil. Zatvoriti kapicom i preliti preostalom vodom. Jelo se peče 50 minuta na oko 220 stepeni.

Sastojci:

•             400 g patišona,

•             150 g pirinča,

•             100 g luka srebrenca,

•             3 režnja belog luka,

•             400 ml vode,

•             100 ml belog vina,

•             1 kašičica maslaca,

•             po prstohvat timijana i bosiljka,

•             maslinovo ulje,

•             parmezan,

•             so i biber po ukusu.

Priprema:

Patišon se očisti i naseče na kockice. Crni i beli luk se sitno naseckaju i prže na maslinovom ulju. Dodati timijan i bosiljak i potom kockice patišona. Dodati pirinač i još malo dinstati, a potom zaliti belim vinom. Po potrebi, dodati malo vode do željene gustine za rižoto. Začiniti po ukusu, dodati maslac i služiti sa parmezanom.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

razvojnifv.png

RAZNO

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.