Punjeni patišon
Za nadev:
• 300 g svinjetine ili piletine,
• 100 g pirinča,
• 2 šargarepe, crvena i zelena paprika,
• 2 glavice crnog luka,
• 30 ml ulja,
• 750 ml vruće vode,
• beli luk, peršun, aleva paprika,
• so, biber po ukusu.
Priprema:
Iseći kapu tikvice i izvaditi deo semena, posoliti i ostaviti da se odlije višak vode. Meso iseći na male komade i pržiti sa lukom i šargarepom. Dodati paprike, još malo pržiti i sjedini sa pirinčem. Dodati so, biber, peršun i alevu papriku i potom naliti sa oko pola litra vruće vode. Krčkati desetak minuta.
Pre punjenja na dno patišona dodati malo maslaca i potom stvatiti fil. Zatvoriti kapicom i preliti preostalom vodom. Jelo se peče 50 minuta na oko 220 stepeni.
Rižoto od patišona
Sastojci:
• 400 g patišona,
• 150 g pirinča,
• 100 g luka srebrenca,
• 3 režnja belog luka,
• 400 ml vode,
• 100 ml belog vina,
• 1 kašičica maslaca,
• po prstohvat timijana i bosiljka,
• maslinovo ulje,
• parmezan,
• so i biber po ukusu.
Priprema:
Patišon se očisti i naseče na kockice. Crni i beli luk se sitno naseckaju i prže na maslinovom ulju. Dodati timijan i bosiljak i potom kockice patišona. Dodati pirinač i još malo dinstati, a potom zaliti belim vinom. Po potrebi, dodati malo vode do željene gustine za rižoto. Začiniti po ukusu, dodati maslac i služiti sa parmezanom.
100 JELA SRBIJE
Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.
Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.
dobrojutro.redakcija@gmail.com
Pozovite nas na telefon 069 11 54 004
i poručite kuvar po ceni 949 rsd + PTT troškovi