Насловна ВЕСТИ Реформом пољопривредног осигурања, пензије и до 60.000 динара

Реформом пољопривредног осигурања, пензије и до 60.000 динара

181

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић рекао је гостујући у Крагујевцу да то министарство, заједно са Светском банком, припрема измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању у сектору пољопривреде.

Идеја нам је да се Закон о пензијском и инвалидском осигурању у сектору пољопривреде потпуно реформише, јер је стање у тој области незамисливо. Исти допринос плаћали су они са једним хектаром обрадиве земље и они са стотинама хектара, рекао је Недимовић и додао да разуме зашто је пре 35 година морало да буде тако.

То је била жеља да сви имају подједнако право приступа болницама и пензијама, објаснио је он.

Недимовић је највио да убудуће порези и доприноси неће бити исти за све пољопривреднике, већ ће зависити од економске вредности газдинства.

Идеја је да се допринос плаћа према економској вредности газдинства. Постојаће обавезне и необавезне групе. У обавезним ће моћи да се изабере једна од шест група и висина пензије ће зависити од тога колико се уплаћује. Пензије ће износити од садашњих 12.000 динара, па до 60.000, рекао је Недимовић.

Пољопривредне пензије су јако ниске, али колико се уплаћивало толике могу и да буду. Данас од 30 милијарди динара за исплату пољопривредних пензија, држава даје 28 милијарди, а само две милијарде обезбеђују се из доприноса за пензијско и инвалидско осигурање пољопривреднка, рекао је министар пољопривреде.

Недмовић је рекао да ће се упоредо са тим радити и на проблему дугова за пензијско и инвалидско осигурање.

Ти дугови су огромни и износе око две милијарде долара. Наш предлог је да се део тих дугова отпише поготову у делу здравственог осигурања, јер ако та услуга није коришћена онда шта има да се наплати, казао је Недимовић.

Извор: Jugpress