Rekordna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Srbije i Italije

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, tokom sastanka sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem, istakla je da se obim razmene između Srbije i Italije poljoprivredno – prehrambenih proizvoda povećava iz godine u godinu te da je u 2021. godini ostvarena rekordna razmena u vrednosti od 485,5 miliona evra.

Tanasković je istakla da je to za 52 odsto više u odnosu na 2020. godinu i dodala da je negovanje dobrih partnerskih odnosa između dve zemlje dovelo do toga da je Italija jedan od prva tri spoljnotrgovinska partnera Srbije kada je reč o poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, saopšteno je iz Ministarstva.

Sa ambasadorom, Tanasković je razgovarala o budućim projektima saradnje, kao i o organizaciji narednog Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji će se održati sledeće godine od 20. do 26. maja, u Novom Sadu, a na kojem će upravo Italija biti zemlja partner.

Navodeći da je Ministarstvo poljoprivrede tradicionalni partner sajma, Tanasković je kazao da se nada da će naredne godine Srbija i Italija zajedno prezentovati ono najbolje što imaju da ponude.

Takođe, Tanasković kaže da će na Sajmu biti predstavljeni zajednički poduhvati kao što je ulaganje italijanske kompanije „Ferero“, sa kojom Ministarstvo realizuje projekat za unapređenje, modernizaciju i razvoj poljoprivrednog sektora u Srbiji i podizanja velikih zasada lešnika u regionima Srbije.

Ambasador Gori čestitao je ministarki Tanasković na postavljenju i podsetio da je i u Italiji nedavno izabrana nova Vlada, koja je spremna da aktivno sarađuje sa Srbijom.

– Odnosi između Italije i Srbije su od posebnog značaja, uključujući i sektor u nadležnosti Vašeg ministarstva – istakao je Gori.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime