Насловна ВЕСТИ Ретка раса живине са Исланда у Кикинди

Ретка раса живине са Исланда у Кикинди

29

Пензионер из Кикинде, Александар Данић, некадашњи бравар специјалиста, већ неколико година, како би додатно зарадио, гаји живину расе родајленд са Исланда. По квалитету меса и јаја је међу три живине на свету. Захтева улагање, али је корист вишеструка.

Неколико година било је потребно Александру Данићу, пензионеру из Кикинде, да унапреди одгој веома ретке расе живине на овим просторима, тако да сада већ има озбиљну производњи исландске кокоши “родајленд“, коју је набавио у Румунији. Крупна живина веома је отпорна на хладноћу, месо је изузетног квалитета, уопште није захтевна, тако да представља добар извор додатне зараде. По квалитету меса, “родајленд“ је међу прве три живине на свету.

“Конзумно јаје од ове живине када се разбије и стави на тигањ да се пече, не прска јер нема воде у себи. Друга живина има воде у јајима и због тога се многи одлучују за “родајленд“. Све је ствар у квалитету живине и одгајивачу“ – каже Александар Данић, одгајивач живине “родајленд“.

Сам изглед врло крупне живине “родајленд“, веома црвена креста, што је потврда о здрављу кокоши, буди радозналост и код других одгајивача, тако да су и Кикинђани почели да у својим домаћинствима хране управо ову исладнску расу. Приликом термичке обраде меса, губи се свега два процента масе.

“Коке су тежине око четири килограма, док су петлови тежи и износе око пет килограма. Јако је захвална живина, што се тиче ношења јаја, али и квалитета меса“ – додаје Синиша Попесков, живинар из Кикинде.

Квалиет меса је на веома високом нивоу. Зато је и цена изнад просека. Јаје кошта 150 динара, док је једнодневно пиле око 300 динара. Петао кошта и до 60 евра. Данић је у Румунији набавио инкубаторе, у којима се легу пилићи. Напредак је спорији у односу на товну живину, али је корист вишеструка. Љубав према овој живини огледа се и у начину исхране.

“Храну сам прво испробао на себи, па сам после хранио голубове, јер сам и голубар, а потом сам ту храну пренео на живину. Све се уклопило, таман онако какао сам и захтевао“ – каже Данић.

Упркос томе што је ова живина веома отпорна на хладноћу и није избирљива по питању хране, ипак тражи да јој се посвети пажња. Решење је можда у посебној ручно прављеној смеси која се користи уместо вакцине, а главни састојак је бели лук. Све остало је мала тајна великих мајстора свог заната.

Извор: РТВ

Фото: РТВ