Rezidba voća u Pomoravskom okrugu završena na 80 odsto parcela

U Pomoravskom okrugu, koji obuhvata šest opština, rezidba voća je završena na oko 80 odsto parcela, dok je prskanje obavilo oko 70 odsto voćara, kaže savetodavac za voćarstvo u PSSS u Jagodini Igor Andrejić.

– Rezidba treba da se završi do momenta kretanja vegetacije. Rezidba breske je već trebalo da bude gotova. Zatim kreće vegetacija šljive, kruške, jabuke i zadnja cveta dunja – kazao je Andrejić.

Nakon rezidbe voćari treba da krenu sa prskanjem bakarnim preparatima kako bi dezinfikovali preseke koji su nastali u rezidbi.

– Većina voćara koja je završila rezidbu je već obavila i prskanje. Čim se ukaže lep dan, da nema vetra, treba obaviti prskanje – poručio je Andrejić i dodao da je dobra praksa izneti granje iz voćnjaka odmah nakon rezidbe.

Prema njegovim rečima, zbog lepog i toplog vremena u februaru, kajsija je već procvetala, ne sva ali 40-50 odsto.

– Ranije sorte su već otvorile cvet. Meteorolozi kažu da i u narednom periodu neće biti mraza. To znači da će i šljiva da otvori cvet. Onda će biti nezgodno ako mrazevi budu u aprilu. Voćari će vrlo teško moći da zaštite voćke. Ukoliko budu kratki mrazevi i temperature od – 1 ili – 2, onda mogu zasadi da se zadimljuju tako što se pali slama kako bi se napravio dim i kako bi se temperatura ujednačila da ne bi došlo do izmrzavanja. Druga varijanta je da se koriste biljni antifrizi koji daju doprinos da voćka ne izmrzne. Ali ako budu jači mrazevi, od – 3 ili – 4 ili ako niži mraz duže traje, onda teško da se može nešto učiniti – rekao je Andrejić.

Piše: Jelena Lukić

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18